Obléhání hongkongské univerzity je zřejmě u konce. Zůstala tam poslední, zesláblá žena

Okupace hongkongské polytechnické univerzity protivládními demonstranty podle místních úřadů pravděpodobně skončila. V univerzitním areálu byla v úterý nalezena jediná mladá žena, která byla zesláblá a ve špatném psychickém stavu. Sdělili to představitelé univerzity, kteří všechny školní budovy i přilehlé prostory prohledali.

Univerzitu studenti a další demonstranti obsadili zhruba před dvěma týdny na protest proti vládě hongkongské správkyně Carrie Lamové. Policisté pak areál obklíčili a pozatýkali asi tisícovku lidí, kteří z kampusu postupně vyšli. Mnozí se vzdali dobrovolně, další byli zadrženi při útěku. Zatčení by mohli být obviněni z organizovaného výtržnictví, za které v Hongkongu hrozí až desetiletý trest vězení.

V pondělí média psala, že ve vysokoškolském areálu zůstávají asi tři desítky demonstrantů. Úterní pátrání ale odhalilo pouze jednu ženu. Viceprezident polytechniky Alexander Wai řekl, že nemůže vyloučit možnost, že se v rozsáhlém komplexu ještě nějací studenti nacházejí, „pravděpodobnost ale není příliš vysoká“. Nalezená žena, které byla poskytnuta lékařská pomoc, je starší 18 let a není studentkou univerzity.

Do areálů hongkongských univerzit se tento měsíc přesunuly prodemokratické protesty, které se v Hongkongu konají od června. Jejich účastníci požadují demokratické reformy a protestují proti postupnému omezování svobod ze strany Číny, pod jejíž správu se tato bývalá britská kolonie vrátila v roce 1997.

Lamová připustila nespokojenost s vládou

V neděli se v Hongkongu konaly světem ostře sledované místní volby, ve kterých podle předběžných výsledků ovládli kandidáti hongkongských prodemokratických stran 17 z 18 místních rad. Tyto rady sice nemají velkou reálnou moc, volby byly nicméně po pětiměsíčních masových protivládních protestech považovány za neoficiální referendum o vládě hongkongské správkyně Lamové a demokratických reformách, které prosazují demonstranti. 

Správkyně Hongkongu Lamová připustila, že rekordní účast v nedělních místních volbách svědčí o nespokojenosti s vládou. Zároveň poděkovala obyvatelům za pokojné hlasování v poměrně nestabilním prostředí. Na každotýdenní tiskové konferenci slíbila, že urychlí dialog a zřídí komisi, která se má zabývat hluboko zakořeněnými sociálními problémy, které přispěly k rozhořčení obyvatel.

Správkyně Hongkongu také řekla, že ústřední vláda v Pekingu ji neviní z neúspěchu ve volbách. Ty podle ní byly odrazem nespokojenosti s vládou, ale také ukázaly, že mnoho lidí si přeje konec násilí.

Čínská státní média tyto volby ale v úterý označila za nespravedlivé. Podle čínské veřejnoprávní televize CCTV kandidáti i voliči naklonění centrální čínské vládě čelili před hlasováním rozsáhlému pronásledování a zastrašování. Výsledky voleb znamenají překážku pro rozvoj Hongkongu, napsal list China Daily.

Voliči, kteří podporovali kandidáty blízké vládě Lamové, „čelili velkým problémům, a dokonce i nadávkám ze strany opozičních kandidátů“, napsala ve svém komentáři na webových stránkách čínské televize CCTV moderátorka Liou Sin. „Volební výsledky budou mít negativní dopady na Hongkong, přinejmenším v nejbližším období,“ uvádí se v komentáři, z něhož citovala agentura AP.

„S pomocí násilné zastrašovací taktiky byla mařena kampaň provládních kandidátů,“ napsal obdobně anglojazyčný deník China Daily, podle nějž byly propekingským kandidátům „ničeny kanceláře, přerušováno telefonní a internetové spojení a odstraňovány předvolební plakáty“.

Podle China Daily se vítězní opoziční kandidáti postarají o to, aby Hongkong „nenašel klid… a dál ztrácel důležitost jako mezinárodní finanční a logistické centrum“. „Tyto volby jsou dalším důkazem, že v Hongkongu je nyní naléhavě potřeba obnovit vládu zákona a nastolit pořádek,“ poznamenal list. Také čínská oficiální tisková agentura Nová Čína poukázala na „napadání a zastrašování některých patriotických kandidátů, kteří milují Hongkong“. „Výsledkem byl nespravedlivý volební proces, čehož využili jiní,“ uvedla agentura.

Čína versus USA

Bývalá britská kolonie prochází nejhorší politickou krizí za poslední desetiletí. Čínu kvůli situaci v Hongkongu kritizuje Západ. Americký Kongres minulý týden schválil návrh zákona, jehož cílem je chránit lidská práva v Hongkongu. Peking žádá, aby americký prezident Donald Trump zákon vetoval.

Podle agentury Reuters si čínské ministerstvo zahraničí v pondělí předvolalo velvyslance USA Terryho Branstada, aby protestovalo proti schválení zákona, který Peking považuje za vměšování do vnitřních záležitostí Číny.

Peking naléhal na Washington, aby „napravil své chyby a přestal se vměšovat do hongkongských věcí a zasahovat do vnitřních záležitostí Číny“, uvedlo ministerstvo.