Švédsko reaguje na zhoršující se bezpečnost v zemi, posiluje policii a přidává pravomoce ochrankám

Horizont ČT24: Švédsko reaguje na zhoršující se bezpečnost v zemi (zdroj: ČT24)

Švédsko si vydobylo pověst jedné z nejbezpečnějších zemí světa. Ta se ale postupně začíná hroutit. Roste počet bombových útoků i přestřelek, které mají na svědomí tamní pouliční gangy. Švédská vláda proti nim hodlá bojovat pomocí programu na potlačení pouliční kriminality. V nejbližší době by měla vzniknout i speciální jednotka, která by se měla zaměřit právě na pouliční gangy.

Švédský novinář a překladatel Carl Rüster informoval, že členy gangů jsou nejčastěji přistěhovalci nebo potomci přistěhovalců. „Nesmíme ale zapomenout, že k tomu patří i motocyklové gangy, které jsou vyloženě švédské nebo dánské,“ dodal.

Švédská vláda už zveřejnila speciální program, který má pomoci pouliční kriminalitu potlačit. Naposledy se rozhodla zmodernizovat systém bezpečnostních služeb. „Týká se to mandátu, co a kde může bezpečnostní služba dělat. Jaký druh vzdělání by měla mít. Týká se to i dohledu policie nad těmito složkami,“ uvedl švédský ministr vnitra Mikael Damberg.

Ochranka by s novými pravomocemi měla ulehčit práci vytížené policii, která ztrácí nad pouličním zločinem kontrolu. V nejbližší době by měla vzniknout i speciální jednotka, která by měla proti gangům bojovat. Její vytvoření oznámila policie po smrti patnáctiletého chlapce, který v polovině listopadu zemřel při střeleckém útoku gangu na pizzerii v Malmö.

Letos se stalo ve Švédsku 200 bombových útoků

V srpnu Malmö otřásla i zpráva o vraždě jednatřicetileté lékařky, kterou zastřelili přímo na ulici, když nesla v náručí své dítě. I když se třetí největší švédské město stává často bojištěm místních gangů, řada obyvatel nebezpečí nevnímá.

„Lidé se bojí, ale není tu nějaká válka. Jsou tu gangy, ale normální člověk se s tím nesetká. Píše se o tom, lidé o tom hodně mluví a strach roste. Ty bomby často někde vybuchnou v noci, ve čtvrti, kde je málo lidí. Většinou se o tom ten člověk dozví den potom, když o tom píšou. Ale jak střílí, to je víc dramatické a je to frekventovanější, před rokem zabili někoho za dne před školkou,“ uvedl obyvatel města Malmö Viktor Rendl.

Policie zaznamenala nárůst pouličního násilí, počtu gangů, vražd střelnou zbraní i bombových útoků. Jen letos jich bylo v zemi na dvě stě. Podle kriminalistů se do organizovaného zločinu stále častěji zapojují mladí lidé. „Často pochází ze zranitelných oblastí, chudých rodin, mívají zkušenosti s domácím násilím a mají přistěhovalecké kořeny,“ uvedl kriminolog Manne Gerell.

Kriminalita roste, ale je pořád níž než v 90. letech

Úřady přiznávají, že kriminalita sice roste, ale je stále na nižší úrovni než v devadesátých letech. I tak kvůli násilí v ulicích roste kritika sociálnědemokratické vlády. „Chápu frustraci, obavy a vztek. Na tom se můžeme shodnout. Ale začali jsme se systematickou a rozhodnou prací, abychom to zvládli, a to je řešení celé situace. Trénujeme více policistů. Policie má lepší nástroje. Posilujeme naše zákony,“ uvedl švédský premiér Stefan Löfven.

A na vzestupu jsou naopak opoziční nacionalisté – Švédští demokraté. Strana má podle nedávného průzkumu deníku Aftonbladet mezi voliči největší podporu, a poprvé tak sesadila z čela sociální demokraty, kteří švédskou politiku ovládají od třicátých let.