Trump je „patologický lhář“ a „zločinec“, kritizovali prezidenta demokraté v páté debatě

Deset uchazečů s největšími šancemi na demokratickou kandidaturu na prezidenta Spojených států v úvodu páté debaty v noci na čtvrtek opět odsoudilo chování sučasného prezidenta Donalda Trumpa v ukrajinské kauze. Rozpory ale mezi nimi panovaly mimo jiné ohledně programu zdravotního pojištění. Probírali také práva menšin, genderovou rovnost, klimatické změny či zahraniční politiku.

Do prvních primárek zbývají necelé tři měsíce a zápas demokratických kandidátů o nominaci se dostává do kritické fáze, napsala agentura AP. K dosavadním favoritům Joe Bidenovi a senátorům Elizabeth Warrenové a Bernie Sandersovi se podle průzkumů překvapivě připojil Pete Buttigieg, sedmatřicetiletý starosta města South Bend ve státě Indiana.

Senátor Bernie Sanders nazval v debatě Trumpa „nejzkorumpovanějším prezidentem v moderní historii“ a „patologickým lhářem“, vyzval nicméně demokraty, aby se nezaměřovali jen na Trumpa, ale soustředili se na „potřeby pracujícího lidu“. Zahraniční politiku řídí Trump podle Sanderse „s pomocí tweetů odeslaných ve tři ráno“.

Podle senátorky Amy Klobucharové staví Trump „své osobní zájmy nad zájmy země“. Další uchazečka o demokratickou kandidaturu, senátorka Kamala Harrisová, si nebrala servítky a prohlásila, že „v Bílém domě žije zločinec“.

Senátorka Elizabeth Warrenová Trumpa kritizovala s tím, že „neustále porušuje zákony“. „Musíme prosadit zásadu, že nikdo nestojí nad zákonem. Máme ústavní odpovědnost, které musíme dostát,“ prohlásila senátorka Warrenová s odkazem na vyšetřování Trumpa v Kongresu, které může teoreticky vést k jeho odvolání.

Joe Biden se vyslovil pro trestní stíhání Trumpa v okamžiku, kdy opustí Bílý dům. „Pokud se zjistí, že porušil zákon a měl by být stíhán, nechť se tak stane,“ konstatoval. Sám by ale jako prezident žalobu nepodal a kauzu by ponechal na rozhodnutí ministerstva spravedlnosti. 

Gabbardová: USA prosazují změny režimů válkami

S kritikou do vlastních, demokratických řad přišla v debatě nejmladší z ženských uchazeček o nominaci pro prezidentský souboj s Trumpem v roce 2020 Tulsi Gabbardová.

Tato veteránka z války v Iráku vyzvala ke změně americké zahraniční politiky, která podle ní prosazuje změny režimů válkami a trvá od George Bushe přes Billa Clintona až po Trumpa. Demokratická strana je podle ní ovlivněna touto zahraniční politikou, „reprezentovanou Hillary Clintonovou a dalšími“.

Warrenová, která je mezi favority na demokratickou nominaci, neuspěla u všech se svým plánem zdanit velké boháče. Podle senátora Coryho Bookera musí demokraté bojovat za spravedlivý daňový systém, ale také dát příležitost více lidem vydělat si podnikáním.

Program zdravotního pojištění pro všechny (Medicare for All) razantně hájili Warrenová a Sanders, ač se výrazně neshodli ve lhůtách. Zatímco podle Warrenové si jeho uvedení do praxe vyžádá tak tři roky, Sanders uvedl, že návrh příslušného zákona pošle do Kongresu hned první týden své administrativy.