Slovensko státním smutkem připomnělo oběti tragické dopravní nehody

Na Slovensku v pátek drželi státní smutek k uctění obětí středeční srážky nákladního auta a linkového autobusu. Prezidentka Zuzana Čaputová a premiér Peter Pellegrini dopoledne zapálením svíček společně uctili mrtvé z autobusu. Společně také navštívili dvě střední školy v Nitře, kde studovalo několik obětí nehody. Při neštěstí na jihu Slovenska zemřelo 12 lidí. Další dvě desítky jich pak utrpěly zranění.

Oficiální pieta začala v 08:00 a skončila ve 20:00. V době trvání státního smutku jsou vlajky na úřadech a dalších institucích tradičně staženy na půl žerdi, omezení platí pro hraní hazardních her. Slovenské televize upravily svůj program, ze kterého vyřadily zábavní pořady.

„Je to mimořádně smutná událost, nemluvě o tom, že zemřely děti. Tento týden byl mimořádně tragický, protože zemřeli lidé nejen na této silnici, ale i na jiných místech Slovenska,“ řekla novinářům Čaputová.

Vedle tragické nehody autobusu totiž ve středu zemřely také tři ženy, když se z rozvodněné řeky pokoušely zachránit psy z útulku, který zatopila voda. Při jiných dopravních nehodách navíc zemřeli další dva lidé, další dvě osoby srazil vlak a policie zaznamenala i pět sebevražd.

Premiér Pellegrini: Těžko slovy vyjádřit pocity, které v sobě máme (zdroj: ČT24)

Příčina srážky příměstského autobusu a nákladního auta naloženého kamením a hlínou není dosud známa. Podle ministryně vnitra Denisy Sakové ji určí až expertiza. Po nehodě však uvedla, že nákladní vůz byl zřejmě přetížen.

Při jízdě z kopce se rozkýval, a když se mu chtěl autobus vyhnout, převrátil se a skončil mimo vozovku. Nákladní auto se převrátilo přímo na silnici první třídy nedaleko Nitry, kde se nehoda stala.