Nepokoje v bezvládné Bolívii. Demonstranti obsadili ambasádu Venezuely, hoří autobusy a domy

Události: Evo Morales rezignoval (zdroj: ČT24)

V Bolívii vypukly po odstoupení prezidenta Evo Moralese a dalších ústavních činitelů nepokoje. Oznámila to agentura AFP s tím, že zmítají metropolí La Paz a blízkým městem El Alto. Podle místních médií shořelo mnoho autobusů i domy známých osobností. Venezuelské velvyslanectví podle mluvčího tohoto úřadu obsadili zamaskovaní demonstranti, údajně vybavení dynamitem.

Po Moralesovi, který odstoupil po týdnech demonstrací vyvolaných nejasnostmi kolem jeho znovuzvolení, postupně opustili své funkce také všichni činitelé, kteří měli převzít prezidentské pravomoci.

Bolivijská ústava předpokládá, že v případě uvolnění prezidentského úřadu se stává dočasnou hlavou státu viceprezident, případně pak předseda Senátu, potažmo předseda dolní komory parlamentu. Všichni tito ústavní činitelé – Álvaro García Linera, Adriana Salvatierraová a Victor Borda – však složili své funkce společně s Moralesem.

Podle ústavního právníka Williamse Bascopého, který má blízko k opozici, by měl parlament co nejrychleji jmenovat předsedy obou komor. „Nastane-li situace, že chybí předsedové senátorů i poslanců, zákonodárci se musí sami svolat a zvolit si své předsedy,“ řekl Bascopé v neděli médiím.

Podle právníků, které citoval deník El Deber, vede nyní zemi dvaapadesátiletá senátorka Jeanine Áňezová. Ta jako druhá místopředsedkyně Senátu zůstala jedinou členkou vedení parlamentu, která neodstoupila. Nyní by měla svolat schůzi zákonodárného sboru, aby parlament zvolil své nové vedení. Zasedání obou komor by pak mělo podle ústavy oficiálně přijmout demisi prezidenta Moralese, anebo ji odmítnout.

„Hlavou státu jsem nyní já, protože rezignovala předsedkyně Senátu i jeho první místopředseda,“ citoval deník El Deber Áňezovou. 

Opoziční aktivista a novinářka tvrdí, že jejich domy shořely

V La Pazu desítky demonstrantů „vstoupily do našich zařízení a podpalují autobusy“, uvedl na Twitteru podnik městské hromadné dopravy v La Paz. Média ukázala, že v centru údržby autobusů hoří patnáct vozidel.

Vůdce občanského sdružení Waldo Albarracín, který se podílel na žádosti o Moralesovo odstoupení, řekl, že jeho dům vypálil a zničil „dav“ členů Moralesova Hnutí za socialismus. Albarracín, který je rektorem Státní univerzity v La Paz, zveřejnil na Twitteru video hořící rezidence.

Televizní moderátorka Casimira Lemaová také uvedla, že její dům shořel. Neznámí lidé údajně vyplenili i domov bývalého ministra Juana Ramóna Quintany a odnesli si odtud všechny dokumenty. Také Morales tvrdí, že odpůrci vnikli do jeho domu v Cochabambě. 

Desítky lidí budily v noci strach v zámožné čtvrti Achumani na jihu hlavního města. V ní se také nalézá sídlo deníku Página Siete, kritického vůči Moralesovi. Na dveřích těchto novin bylo vyvěšeno varování, že „kvůli vlně teroru ve městě La Paz deník Página Siete kvůli bezpečnosti pozastavuje svou činnost“.

Mluvčí venezuelské ambasády: Demonstranti chtějí spáchat masakr

Maskovaní demonstranti po Moralesově odstoupení obsadili venezuelské velvyslanectví v La Pazu. Morales býval věrným spojencem Caracasu.

„Maskovaní demonstranti, vybaveni dynamitem, obsadili venezuelské velvyslanectví v Bolívii. Jsme zatím v pořádku a bezpečí, ale chtějí spáchat masakr. Pomozte nám toto barbarství odsoudit,“ uvedl mluvčí velvyslankyně.

Uprostřed noci se v ulicích La Pazu a El Alto objevily vojenské hlídky. Na druhé straně zmizely hlídky policie, jejíž mnohé jednotky se v posledních dnech vzbouřily proti prezidentovi. Jejich současnou nepřítomnost velení ponechalo bez vysvětlení.