Při požárech na východě Austrálie zemřelo několik lidí, další se pohřešují

Požáry v suchem sužované východní Austrálii už mají tři oběti na životech, další lidé se pohřešují, více než třicet jich bylo zraněno. Informovala o tom agentura AP. V nejlidnatějším australském státě Nový Jižní Wales, kde s plameny bojovalo asi 1500 hasičů, živel od pátku poničil přes 150 domů.

Především na severovýchodě Nového Jižního Walesu hasičům situaci komplikoval silný vítr. Materiální škody na majetku ještě vyčísleny nebyly a místní obyvatelé se zatím domů nemohli vrátit kvůli trvající hrozbě požárů, kouři a také kvůli azbestu, který se uvolňuje ze sutin.

V pátek hasiči objevili u Glen Innes ženu v bezvědomí s vážnými popáleninami. Později zemřela v nemocnici. Ženě bylo podle její snachy 69 let a byla doma sama, když budovu zachvátily plameny. 

„Byla jsem poslední, kdo s ní mluvil. Byla v naprosté panice,“ řekla. „Než jsem jí stačila říct, aby z domu ihned odešla, tak zavěsila. Nemohla jsem se jí pak už dovolat. Zkoušela jsem to mnohokrát,“ pokračovala snacha oběti.

Další tělo objevili hasiči ve vyhořelém autě u Glen Innes. Jméno muže úřady nezveřejnily. Třetí tělo se našlo v sobotu odpoledne místního času (ráno středoevropského času) v oblasti Johns River, oběť zemřela při jiném požáru než první dvě.

Desítky zraněných, tisíce evakuovaných

V lokalitě Glen Innes se podle hasičů stále pohřešuje sedm lidí. „Očekáváme, že počet ještě poroste,“ uvedl v sobotu zástupce místních hasičů Shane Fitzsimmons. Více než 30 lidí muselo být ošetřeno kvůli popáleninám a jeden člověk prodělal infarkt, doplnil Fitzsimmons.

Ze severních oblastí Nového Jižního Walesu u hranic se státem Queensland musely úřady evakuovat stovky lidí. Řada jich strávila noc ve speciálně zřízených dočasných evakuačních centrech nebo pospávala v autech.

Jen v Queenslandu bylo v sobotu podle AP zaznamenáno asi padesát požárů, nejméně jeden dům byl zničen a z jihovýchodní části státu muselo být evakuováno asi šest tisíc obyvatel.

Méně ničivé požáry přitom hlásí i další australské státy. Každoroční sezona požárů, která obvykle vrcholí, když je na jižní polokouli léto, letos přišla dříve než obvykle. Podle meteorologů za tím stojí výjimečně teplá a suchá zima.