V Kansas City se rozhořel spor o historický bulvár. Za rok mění název už podruhé

Horizont ČT24: V Kansas City vydržela ulice Martina Luthera Kinga ani ne rok (zdroj: ČT24)

Po Martinu Lutheru Kingovi se nejen ve Spojených státech jmenuje zhruba tisícovka ulic. Jedna nyní ale ubude. Bulvár spojující východní část Kansas City s centrem města se musí přejmenovat. Rozhodli o tom místní v referendu. Ulice přitom byla po ikonickém černošském aktivistovi pojmenována teprve nedávno.

Šestnáctikilometrové spojnici mezi centrem města a východní čtvrtí, v jejímž okolí bydlí převážně černošská komunita, do letoška nikdo neřekl jinak než Paseo. Radní se ale v lednu usnesli, že ulice nově ponese jméno Martina Luthera Kinga.

Rozhodnutí předcházela kampaň, do jejíhož čela se postavili věřící z blízkých baptistických kostelů. Ti o tom nejprve zorganizovali první ze dvou referend, v němž však neuspěli. Svého dosáhli až tlakem na zastupitele.

Obviňování z rasismu

Změna se ale nelíbila zbytku místních. Odpůrci přejmenování proto vyvolali druhé hlasování, v němž chtěli dát ulici zpět její původní název. Hlasů pro jejich návrh se našla drtivá většina, téměř 70 procent. „Paseo není důležité jen pro naši komunitu. Znamená mnoho pro celé Kansas City,“ uvedla mluvčí hnutí Save the Paseo Diane Eustonová.

Stoupenci nového názvu začali skupinu Save the Paseo obviňovat z rasismu. Upozorňovali na to, že většina jejích členů jsou běloši, kteří navíc na této ulici vůbec nebydlí.

Skupina to ale odmítla s tím, že si Martina Luthera Kinga váží a chtějí, aby město našlo způsob, jak ho uctít. Se změnou názvu ulice ovšem nesouhlasili, protože město obešlo pravidla a o záměru ani většinu rezidentů neinformovalo. „O změně jsme se dozvěděli až ze zpráv. Nikdo se nás předtím nepokoušel kontaktovat, nepřišla žádná pošta. Z tohoto rozhodnutí nás vynechali,“ uvedl místní obyvatel Jacques Pierre Farnsaw z hnutí Save the Paseo.

Skupina podotkla, že název Paseo je historickým pojmenováním prvního městského bulváru z roku 1899 a že jeho severní část je navíc zapsaná v Národním registru historických míst. Podle nich místo změnou názvu přišlo o svou identitu.

Další kroky starosta neplánuje

Po dvou rychlých změnách už starosta města neuvažuje, že by o název ulice bojoval dál. Poctu Martinu Lutheru Kingovi, od jehož smrti letos uplynulo 51 let, hodlá vzdát jinak. „Celá tato situace, celá změna, nebyla o tom něco někomu sebrat. Chtěli jsme něco vytvořit. Vybudovat hrdost uvnitř komunity,“ uvedl demokratický starosta Quinton Lucas.

Na celém světě je nejméně tisícovka ulic pojmenovaných po Martinu Lutheru Kingovi. Ve Spojených státech jich je naprostá většina, konkrétně 955. Kansas se od listopadu znovu stává jediným americkým velkoměstem, které velikánovi boje za rovnoprávnost vlastní ulici zatím nepřidělilo.