Zločiny proti lidskosti, zotročování, verbování dětských vojáků. Konžský „Terminátor“ dostal 30 let

Vůdce konžských povstalců dostal u ICC 30 let vězení (zdroj: ČT24)

K 30 letům vězení odsoudil Mezinárodní trestní soud (ICC) v Haagu konžského povstalce Bosca Ntagandu, kterého již v červenci shledal vinným z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti. Soudci se tehdy shodli, že Ntaganda, přezdívaný „Terminátor“, hrál ústřední roli při plánování operací konžských rebelů. Je to nejvyšší trest, jaký dosud ICC vynesl. Odsouzený se už proti nemu odvolal.

Šestačtyřicetiletý Ntaganda původem z Rwandy byl odsouzen za zločiny spáchané v letech 2002 až 2003, kdy stál v čele vzbouřeneckého Svazu konžských vlastenců (UPC).

ICC ho v červenci shledal vinným v 18 bodech obžaloby, mezi nimiž jsou zločiny proti lidskosti včetně vraždění, znásilňování a sexuálního zotročování či verbování dětských vojáků. „Hodně jsme trpěli. Vybavuju si ženy, které byly mláceny a znásilňovány. Doma v Rutshuru to bylo strašné,“ popsal obyvatel města Goma Papy Kakule.

Povstalci se údajně snažili také ovládnout nerostné zdroje v provincii Ituri, kde se nachází ropa, diamanty a zlato.

Podle nevládních organizací v této nestabilní oblasti od roku 1999, kdy tam vypukl konflikt, zemřelo přes 60 tisíc lidí.

Horizont ČT24: Ntaganda a další obžalován v Haagu (zdroj: ČT24)

Ntaganda se považoval za revolucionáře

Při čtení verdiktu český soudce Robert Fremr poznamenal, že nejvyšší možný trest, který může ICC uložit, je právě 30 let, ačkoli soudci mají také možnost zvolit výjimečný doživotní trest.

Ntaganda si jako bývalý generál konžské armády budoval pověst charismatického vůdce, který je revolucionářem, nikoliv zločincem. Přezdívku Terminátor podle agentury AFP odmítal.

U ICC byl obžalován už v roce 2006. Dlouho nicméně justici unikal a účastnil se konfliktů na hranici mezi Kongem a Rwandou. Nakonec ale začal mít strach o život a v roce 2013 na americké ambasádě ve Rwandě požádal o vydání mezinárodnímu tribunálu.

Bosco Ntaganda se narodil v roce 1973 ve Rwandě. Po etnicky laděných útocích na svůj lid uprchl do Konga. V sedmnácti letech narukoval jako voják, kdy střídavě bojoval jako rebel ve Rwandě i řadový voják na území Konga. V roce 2006 ho Mezinárodní trestní soud obvinil z verbování dětských vojáků.

O tři roky později byl přijat do Konžské národní armády a stal se generálem. Po odchodu stanul v čele nové vzpoury rebelů. Jím vedené milice údajně vyhnaly z domovů na 800 tisíc lidí.