„Terminátorovi“ hrozí doživotí. Za vraždy, znásilňování a verbování dětských vojáků v Kongu

Mezinárodní trestní soud (ICC) v Haagu shledal někdejšího konžského povstalce Bosca Ntagandu vinným z válečných zločinů. Obžaloba obsahovala obvinění z vražd, znásilňování a verbování dětských vojáků. Kolik let Ntaganda stráví za mřížemi, soud rozhodne později. Podle agentury AP mu hrozí doživotí.

Pětačtyřicetiletý Ntaganda je souzen za zločiny spáchané v letech 2002 až 2003, kdy stál v čele vzbouřeneckého Svazu konžských vlastenců (UPC). Soud ho shledal vinným v 18 bodech obžaloby, mezi nimiž jsou zločiny proti lidskosti včetně vraždění, znásilňování a sexuálního zotročování či verbování dětských vojáků.

Povstalci se údajně snažili také ovládnout nerostné zdroje v provincii Ituri, kde se nachází ropa, diamanty a zlato. Ntaganda, který trvá na tom, že je nevinen, při čtení rozsudku neprojevoval emoce.

Terminátor z Rwandy

Ntaganda má přezdívku Terminátor a pochází z Rwandy. U ICC byl obžalován už v roce 2006, ale byl dlouho na útěku a účastnil se místních konfliktů na hranici mezi Kongem a Rwandou. Nakonec ale dostal strach o život a dostavil se na americkou ambasádu ve Rwandě, kde v roce 2013 požádal, aby byl mezinárodnímu tribunálu vydán.

Bosco Ntaganda se narodil v roce 1973 ve Rwandě. Po etnicky laděných útocích na svůj lid uprchl do Konga. V sedmnácti letech narukoval jako voják, kdy střídavě bojoval jako rebel ve Rwandě i řadový voják na území Konga. V roce 2006 ho Mezinárodní trestní soud obvinil z verbování dětských vojáků.

O tři roky později byl přijat do Konžské národní armády a stal se generálem. Po odchodu stanul v čele nové vzpoury rebelů. Jím vedené milice údajně vyhnaly z domovů na 800 tisíc lidí.

Občanská válka v Kongu skončila v roce 2003. Do řad povstalců bylo během pěti let bojů podle právníků zastupujících dětské vojáky zverbováno více než 30 tisíc dětí. Podle aktivistů prý povstalci najímali i děti staré pouze sedm a půl roku. Celkem si válka vyžádala odhadem 60 tisíc obětí.