V Dillí zavřeli kvůli smogu školy. K autům a továrnám se přidali farmáři pálící zbytky

Školy v indické metropoli zůstanou kvůli zhoršení kvality ovzduší až do 5. listopadu zavřeny. Současná smogová situace v Dillí podle úřadů ohrožuje veřejné zdraví. Obyvatelé by se proto měli vyhnout venkovním aktivitám.

Znečistění ovzduší v Dillí zpravidla dosahuje kritické úrovně kolem začátku listopadu, kdy město halí dým vznikající při spalování zbytků zemědělských plodin na polích v okolních indických státech. Ve vzduchu také visí kouř z petard a ohňostrojů odpalovaných u příležitosti svátku světel díválí. Letos hlavní den oslav připadl na neděli 27. října.

Kromě toho přispívají ke znečištění vzduchu v dvacetimilionové indické metropoli automobily, průmyslové emise a prach ze stavenišť. Podle agentury AP indické úřady stavební aktivity v oblasti Dillí dočasně zakázaly.

Lidé tráví čas v parku před Bránou Indie i během smogové situace
Zdroj: Anushree Fadnavis/Reuters

Koncentrace škodlivin vysoce překračuje bezpečnou mez

Koncentrace miniaturních škodlivých prachových částic, které snadno pronikají do plic, v pátek v několika čtvrtích Dillí dosáhla pěti set mikrogramů na metr krychlový.

Světová zdravotnická organizace (WHO) považuje za bezpečnou hustotu PM 2,5 (prachové částice menší než 2,5 mikrometru) 100 mikrogramů na metr krychlový – to se ale týká pouze rozmezí několika hodin. Bezpečná průměrná roční hustota PM 2,5 je deset mikrogramů na metr krychlový.

Smog doprovázel i slavnostní přivítání kancléřky Angely Merkelové v Dillí
Zdroj: Adnan Abidi/Reuters

Podle loňské zprávy OSN se 14 z 15 nejvíce znečištěných měst na světě nacházelo právě v Indii. Dillíské úřady s cílem snížit znečištění letos přijaly řadu opatření.

Od 4. do 15. listopadu bude platit nařízení, podle kterého budou v určitý den smět vyjet do ulic jen auta s lichou poznávací značkou a další den vozy se sudými čísly na poznávací značce. Zakázáno bylo používání dieselových generátorů a školáci dostávají ochranné masky.