Hasiči pokročili v likvidaci kalifornských požárů, vítr se utišil. Reaganovu knihovnu pomohly zachránit kozy

Americká Kalifornie stále bojuje s ničivými požáry, které od minulého týdne zasáhly oblasti o rozloze desítek tisíc hektarů, zničily stovky budov a přinutily k evakuaci stovky tisíc lidí. Počasí se nicméně uklidnilo, a hasiči proto mohou pokročit v likvidaci plamenů. Pod kontrolou už jich mají většinu. Oheň ohrožoval i prezidentskou knihovnu Ronalda Reagana. Zachránilo ji stádo koz, které spáslo hořlavé křoviny v okolí, čímž zpomalilo šíření plamenů a poskytlo hasičům dodatečný čas ke zvládnutí požáru.

Plameny se přiblížily až ke kopci, na kterém se Reaganova prezidentská knihovna nachází, v jednu chvíli byly dokonce ve vzdálenosti necelých třiceti metrů. Díky hladovým kozám ale instituce ani její exempláře, mezi kterými jsou někdejší prezidentské letadlo Air Force One či kousek Berlínské zdi, nedoznaly škod.

„Jeden z hasičů říkal, že věří, že přestávka v šíření plamenů jim usnadnila práci,“ uvedla mluvčí knihovny Melissa Gillerová.

Stádo koz si podle serveru BBC v květnu najala sama knihovna jako preventivní opatření od místní společnosti 805 Goats k vyčištění pozemku o rozloze 13 akrů. Za spasení jednoho akru, tedy zhruba půl hektaru, si firma účtuje tisícovku dolarů, v přepočtu 23 000 korun. Majitel firmy Scott Morris nyní počítá, že bude muset stádo zvětšit na dvojnásobek, aby vyhověl rostoucí poptávce.

Události ČT: Pod kontrolou je většina požárů (zdroj: ČT24)

Vítr se utišil a ochladilo se

Silný vítr se na většině území Kalifornie, i v těch nejohroženějších oblastech, utišil a také se ochladilo, což výrazně pomohlo hasičům.

Na severu tohoto amerického státu ve vinařském okrese Sonoma dostali pod kontrolu 67 procent požáru, který dosud zpustošil přes 310 čtverečních kilometrů, zničil 167 domů a 175 dalších staveb a další tři desítky domů poškodil. Tento požár je v Kalifornii nyní největší.

Příznivé počasí také takřka zastavilo šíření požáru u Los Angeles, který ještě ve čtvrtek rychle nabýval na síle. Zničeno je zde přes 30 kilometrů čtverečních. V oblasti na severozápadě od Los Angeles dál platí evakuační nařízení, které se týká asi 7500 lidí. V regionu jsou zavřené desítky škol.

Čech žijící v Kalifornii: Stát vytýká dodavatelům, že se nestarají o elektrické rozvody (zdroj: ČT24)

Plameny rozdmýchává pouštní vítr

Každoročně na přelomu podzimu a zimy zasahují jižní Kalifornii a mexický stát Baja California Norte silné a velmi suché poryvy pouštního větru nazývané Santa Ana. Rychlému šíření požárů pak kromě sucha a trvajícího silného větru pomáhá i extrémně nízká vlhkost vzduchu. Například v roce 2007 v tomto období požáry v Kalifornii zničily přes 120 tisíc hektarů půdy a 1300 domů.

Požáry velmi často vznikají i kvůli popadanému elektrickému vedení. „Kalifornská vláda osočuje dodavatele, že se nestarají o rozvody elektřiny, jak by měli. Podniky proto v poslední době – jakmile začne větší vítr – vypínají přívod elektřiny k domácnostem a podnikům a způsobují tím další škody. Takže mezi vládou a podniky panuje trochu válka,“ popsal situaci Pavel Kříž, který v Kalifornii žije.

Praxe rozsáhlého preventivního odpojování elektřiny je v Kalifornii novinkou posledních měsíců a podle analytiků se vzhledem k oteplování klimatu stane standardem, na který si lidé musí zvyknout. Nepopulární opatření již nyní povzbudilo prodeje takzvaných ostrovních energetických systémů, díky kterým si mohou majitelé domů pomocí solárních kolektorů a akumulátorů elektřinu vyrobit sami.

Rozvodné společnosti díky lepšímu počasí začaly obnovovat dodávky elektřiny. Společnost Southern California Edison uvedla, že bez proudu v pátek zůstalo jedenáct set zákazníků, ve čtvrtek večer to přitom bylo osmdesát tisíc odběratelů. Firma San Diego Gas & Electric ve střední a severní Kalifornii opět připojila přes pětadvacet tisíc zákazníků.