Trest smrti v Pákistánu: K popravě půjde dalších deset islamistů

Islámábád – Rozhodnutí obnovit trest smrti v Pákistánu má již první popravené a u dalších deseti bude trest vykonán v nejbližší době. Pákistánská vláda tak zareagovala na smrt 132 dětí, které skupina radikálů v úterý povraždila ve škole v Péšávaru. Popraveni budou islamisté, kteří už dříve byli odsouzeni, ale moratorium na trest smrti odložilo výkon tohoto trestu.

Pákistán začal popravovat islamisty (zdroj: ČT24)

V pátek byli oběšeni dva islamisté ve městě Fajsalabád, pákistánská média uvedla, že jeden z nich byl odsouzen za útok na ústředí pákistánské armády v roce 2009, druhý za pokus o atentát na bývalého předsedu vlády Parvíze Mušarafa. Dalších šest v provincii Paňdžáb a čtyři v provincii Sindh by měli být popraveni v těchto dnech.

Původně pákistánské úřady uvalily v roce 2008 na trest smrti moratorium, takže odsouzeným byl trest odložen na neurčito. Současná vypjatá situace po útoku ve vojenské škole v Péšávaru ale vedla pákistánskou vládu k obnovení tohoto trestu. Zdůvodnila to potřebou zvýšit morálku otřeseného obyvatelstva. Pákistánci s tresty spíš souhlasí. „Je dobře, že je chtějí pověsit, kdyby bylo na mě, tak bych tu popravu vykonal na veřejném místě, nejlépe tam, kde jejich takzvaní bratři ten odporný čin spáchali,“ prohlásil učitel základní školy Abdul Azíz. Najdou se ale i obyvatelé, kteří to nevidí jako rozumné řešení. „Vláda by měla přijmout nějaká opatření s dlouhodobějším efektem. Popravy sice ukojí touhu po pomstě, ve finále ale nic nevyřeší,“ prohlásil obyvatel Péšávaru Nazír Khán. I OSN Pákistán vyzvala, aby se k popravám nevraceli.

V Pákistánu bývá trest smrti udělován často. Organizace na ochranu lidských práv Amnesty International odhaduje, že je v pákistánských celách smrti více než 8 000 vězňů, řada z nich byla odsouzena zvláštními protiteroristickými soudy. Posledních šest let se jim ale výkon trestu vyhýbal. Premiér Naváz Šaríf nicméně už od svého nástupu v roce 2013 projevoval zájem moratorium zrušit a vrátit se k popravám, uskutečnění přitom odkládal.

Podnět mu dalo sedmičlenné sebevražedné komando pákistánského hnutí Taliban, které v úterý zaútočilo na vojenskou školu v Péšávaru. Než je pákistánská armáda zastavila a zlikvidovala, stihli povraždit celkem 141 lidí. Z toho 132 obětí jsou děti ve věku deset až dvacet let. Dalších přibližně 250 osob bylo zraněno.