V Kanadě zůstanou u moci liberálové premiéra Trudeaua, země však míří k menšinové vládě

Události: Kanadští liberálové ztratili většinu, u moci ale zůstanou (zdroj: ČT24)

Liberální strana premiéra Justina Trudeaua ztratila ve volbách absolutní většinu v kanadském parlamentu. Liberálové se ale nejspíš udrží u moci s pomocí některé z dalších politických stran – pravděpodobně sociálnědemokratické NDP, která již podporu naznačila. Volební zisk Trudeauovy strany sice na parlamentní většinu nestačí, je ale větší, než se očekávalo.

Podle takřka konečných výsledků získají liberálové 157 ze 338 poslaneckých mandátů, což je výrazně pod hranicí 170 křesel nutných pro zformování většinového kabinetu. 

„Dokázali jste to, přátelé, gratuluji! Děkuji, že v nás věříte, že dokážeme nasměrovat naši zemi správným směrem,“ reagoval v době, kdy byly zveřejněny teprve odhady, Trudeau. „Učiníme život v Kanadě ekonomicky dostupnější. Budeme pokračovat v boji proti změnám klimatu. Z našich ulic zmizí zbraně a budeme dál investovat do Kanaďanů,“ slíbil dále Trudeau. Svým odpůrcům vzkázal, že bude premiér „pro všechny“. 

V průzkumech veřejného mínění měli premiérovi liberálové jen minimální náskok před konzervativci vedenými Andrewem Scheerem, kteří nakonec skončili s odstupem 36 křesel na druhém místě. 

Scheera volební výsledek podle médií očividně zaskočil, neboť průzkumy nevylučovaly ani jeho vítězství. Odstoupit ale odmítl a prohlásil, že Kanada je kvůli Trudeauově přístupu rozdělena více než kdy jindy.

Podpora ze strany levice

Třetí pozice s 32 mandáty připadla straně Québecký blok, která se orientuje především na provinční záležitosti a nebývá oslovována jako partner na federální úrovni. Levicová Nová demokratická strana (NDP) syna indických přistěhovalců Jagmeeta Singha je čtvrtá s 24 mandáty, nejmenší parlamentní stranou jsou pak Zelení se třemi křesly. 

V Kanadě tradičně fungují menšinové vlády, koalice jsou spíše výjimečné. Očekává se tak, že Trudeau sestaví menšinovou vládu, kterou by mohla podpořit NDP.  Singh, který je sikh, již oznámil, že s Trudeauem hovořil. Bude prý „tvrdě pracovat na realizaci státních priorit“ a pro liberály bude v parlamentu „konstruktivním partnerem“.

Později Singh vystoupil s dalším prohlášením, ve kterém uvedl, že Trudeau musí respektovat realitu menšinové vlády, kdy je třeba spoléhat se na spolupráci s ostatními stranami. „Musíme spolupracovat,“ řekl Singh. Za priority své strany označil sociální otázky včetně bydlení, zdravotní péče a studentských půjček, chce také podniknout důraznější akce na ochranu klimatu.

Předvolební kampaň poznamenala aféra sedmačtyřicetiletého liberála a příznivce reforem Trudeaua, který se v mládí nechal vyfotografovat se začerněným obličejem na večírku pořádaném na téma arabské noci.

Trudeau se rovněž dočkal kritiky za řešení korupční aféry týkající se velké kanadské stavební společnosti SNC Lavalin. Ministryni spravedlnosti údajně nabádal k zastavení soudního stíhání zmíněné québecké firmy, podezřelé z podplácení v Libyi.

Podle analytiků Trudeauovi uškodila také příliš vysoká očekávání, která byla do tohoto charizmatického politika po jeho jasném vítězství ve volbách před čtyřmi roky vkládána.

„Jsem překvapen, jak dobře Trudeau dopadl,“ zhodnotil agentuře AP kanadský politolog Nelson Wiseman dosavadní volební výsledky s tím, že podle něj nikdo nečekal, že si liberálové udrží absolutní většinu. Očekává, že NDP nyní Trudeaua podpoří.

Volebním právem disponovalo na 27 milionů kanadských voličů. Poslanci jsou voleni většinovým volebním systémem.