Tuniský mediální magnát Karúí míří na svobodu. Chystá se kandidovat na prezidenta

Soud v Tunisku propustil z vazby finalistu druhého kola prezidentských voleb Nabíla Karúího. S odkazem na vyjádření jeho právníka o tom informují zahraniční tiskové agentury. Mediální magnát Karúí je stíhán od roku 2017 za finanční podvody a praní špinavých peněz. Obvinění odmítá.

Karúí je ve vězení od konce srpna, v polovině září přitom postoupil do druhého kola voleb, které je plánováno na tuto neděli. Karúí kvůli svému věznění v úterý požádal o odklad hlasování. O jeho žádosti rozhodne soud, zatím ale není jasné kdy.

Mediální magnát tvrdí, že jeho zatčení, které přišlo krátce před začátkem prezidentské kampaně, je politicky motivované. O propuštění žádal už několikrát, nikdy mu však nebylo vyhověno.

Karúí, kterého někteří nazývají populistou, se ve druhém kole voleb utká s univerzitním profesorem bez politické příslušnosti Kaísem Saídem. Oba kandidáti nepřísluší ani k jedné z vládnoucích stran.

Podle některých odborníků je to znamením nespokojenosti voličů se stavem ekonomiky a neustálým bojem o moc uvnitř vládní koalice sekulárních a umírněně islamistických stran.

Karúího politická strana Srdce Tuniska (Qalb Túnis) také získala podle volebních odhadů druhý nejvyšší počet hlasů ve volbách do parlamentu, které se konaly v neděli. První předběžné oficiální výsledky by měla volební komise zveřejnit ve středu večer.