Slzný plyn hned od začátku. Hongkongská policie rozehnala protesty v rušné turistické čtvrti

Policie při dalším protestu v Hongkongu použila proti demonstrantům slzný plyn, vodní děla i gumové projektily. Už před začátkem nepovolených protestů se snažila slzným plynem rozehnat lidi scházející se zejména v rušné nákupní a turistické čtvrti Causeway Bay. Dění v Hongkongu je nejen pokračováním kampaně proti Číně, ale i shromážděním proti totalitě svolaným v sedmi desítkách měst světa. Pochod se už konal například v australském Sydney nebo tchajwanské metropoli Tchaj-pej.

Skupina Stand With Hong Kong vyzvala k pochodům proti totalitním režimům na celém světě. Podle hongkongského tisku by se měly akce konat nejen v Hongkongu, ale i v 72 městech dvaceti zemí. Na akci v Sydney přišlo přes tisíc lidí, v Thchaj-peji byla účast vyšší. Shromáždění se měla konat také v Evropě a v Severní Americe.

V Hongkongu se lidé začali scházet na třídě Hennessy, kde je policisté rozehnali slzným plynem. „Tento protest se zaměřil na obchodní domy a bojkotování restaurací, které patří pod velký řetězec Maxim Group, jehož vedení se staví na stranu čínské vlády. Protestující je nedemolují, ale například blokují rezervace a podobně,“ uvedla zpravodajka ČT v Asii Barbora Šámalová.

Mnoho lidí přišlo v černém a po policejních zásazích se přeskupovali a znovu scházeli. Na pochodu k vládnímu komplexu volali heslo Stůjte za Hongkongem, bojujte za svobodu. Někteří si sundali roušky z obličeje a házeli předměty na zásahovou jednotku, další nesli americké a britské vlajky. Policisté na mnoha místech černými vlajkami avizovali, že použijí slzný plyn.

Střety s policí trvaly do večerních hodin místního času, mnohá místa chránili členové policejní elitní jednotky. Někteří se nečekaně vynořili za zátarasy chránícími vládní objekty. Mnozí demonstranti tak nestihli utéct a byli zatčeni. Na další skupiny policisté stříkali modrou barvu a označili si tím účastníky. Agentura AP citovala jednoho z demonstrujících, který řekl, že teď panuje mezi lidmi přesvědčení, že všechny metody boje jsou přijatelné. 

V ulicích byli i příznivci Číny

Konalo se ale také shromáždění stoupenců Číny, která bude příští týden slavit 70. výročí založení Čínské lidové republiky. Účastníci této akce v Hongkongu zpívali čínskou národní hymnu a mávali čínskými vlajkami.

Přes policejní zákaz se má demonstrovat i v úterý, na kdy Peking chystá velké oslavy. Úterý má být pro účastníky demonstrace dnem smutku. „Mnoho mladých lidí má pocit, že vzhledem k čínské moci nemají budoucnost. Pro Hongkong je to beznadějné. Když nepovstaneme, nebude žádná naděje,“ sdělil 40letý Andy Yeung, který na nedělní protest přišel se svým dítětem v kočárku.

Správa Hongkongu z obav před vyhrocováním situace zrušila některé akce plánované původně k čínským oslavám. Konat se například nebude ohňostroj. Recepce, které měly být původně venku, se přesunou do budov. Správkyně Carrie Lamová, proti níž jsou demonstrace také zaměřeny, ale povede početnou delegaci 240 lidí, která v pondělí odcestuje na oslavy do Pekingu.

V sobotu si v Hongkongu připomínali výročí demonstrací z roku 2014 pořádaných 79 dní s požadavky demokratických reforem. Lidé na ně chodili s deštníky. Ani sobotní akce se neobešla bez policejního zásahu s pomocí vodních děl a slzného plynu. Někteří z účastníků pálili čínskou vlajku a házeli na policisty zápalné lahve.

V Hongkongu jde o 17. víkend protivládních protestů, jež začaly v červnu původně kvůli zákonu o vydávání lidí podezřelých z trestné činnosti do Číny.