Miliardář Křetínský odmítl podepsat dohodu zaručující nezávislost deníku Le Monde

Události: Křetínský se brání podepsat dohodu zaručující nezávislost Le Monde (zdroj: ČT24)

Novináři a zaměstnanci deníku Le Monde žádají, aby Daniel Křetínský jako menšinový vlastník listu podepsal dohodu garantující nezávislost média. V manifestu publikovaném minulý týden také trvají na svém právu veta v případě, že by došlo ke změně v kontrole vydavatelství. Český miliardář odmítl dokument podepsat.

Novináři deníku Le Monde se bojí o svou nezávislost.  Na stránkách listu proto redaktoři publikovali manifest, ve kterém po Danielu Křetínském a dalším akcionáři Matthieu Pigassovi požadují podpis dohody o schvalovacím právu.

„Je to pro nás ta nejdůležitější věc, protože garantuje, že bude respektovat historii tohoto domu, i redakční nezávislost včetně ekonomické. Měli jsme vždy absolutní kontrolu nad tím, co publikujeme,“  vysvětlil požadavek ředitel deníku Jerome Fenoglio.

Dohoda by umožňovala zaměstnancům listu rozhodovat o kapitálovém vstupu velkých akcionářů. Daniel Křetínský je připraven svobodu slova garantovat, podpisu dokumentu se ale brání.

„Nezávislost a svobodu slova jsme novinářům deníku Le Monde garantovali veřejně už několikrát a klidně tak učiníme kdykoliv znovu, je to pro nás samozřejmost,“ vyjádřil se Daniel Častvaj, člen představenstva Czech Media Invest, jehož je Křetínský předsedou.

Český miliardář jako velká neznámá

Zaměstnanci deníku a další osobnosti mající celkově čtvrtinový vlastnický podíl nepochybují o tom, že Daniel Křetínský bude chtít svůj podíl navýšit. Znepokojuje je přitom, že je pro ně tento muž stále velkou neznámou.

 „Je pravda, že si pokládáme otázku, kdo je Daniel Křetínský, protože o něm nic nevíme, nekomunikuje s námi a vlastně se obecně vyjadřuje velmi málo,“ uvedl Alexandre Pouchard, viceprezident syndikátu redakce Le Monde. 

Le Monde, který má téměř šest stovek zaměstnanců, je považován za jeden z nejprestižnějších listů světa. Vznikl na popud generála Charlese de Gaulla. Jeho zakladatelem byl předválečný poradce českosloslovenského ministerstva zahraničí Hubert Beuve Méry. 

Obchodní partner Daniela Křetínského Matthiu Pigasse měl podle novinářů Le Monde dohodu o schvalovacím právu podepsat v úterý. Dosud tak ale neučinil.