Sacklerovi schovávají miliardy vydělané na opioidové závislosti, píše prokurátorka

Newyorská prokurátorka Letitia Jamesová oznámila, že její úřad odhalil skryté převody celkem miliardy dolarů (23 miliard korun) mezi majiteli farmaceutické firmy Purdue Pharma a různými institucemi včetně skořápkových firem nebo švýcarských bank, píše CNN. Rodina Sacklerových se tak podle názoru několika amerických států snaží ochránit svůj majetek. Ten je v ohrožení, protože čím dál víc lidí a institucí od nich požaduje kompenzace za opioidovou krizi, při níž jejich návykové léky na bolest každoročně zabijí desítky tisíc Američanů.

Úřad prokurátorky zjišťuje, kolik rodina na prodeji léků včetně nejznámějšího OxyContinu vydělala a kam je pak přesunula. Chce tak zamezit tomu, aby se její firma vyhnula placení kompenzací postiženým pacientům nebo jejich pozůstalým tím, že vyhlásí bankrot.

Kompenzace požadují v soudních sporech stovky amerických států, měst i spolků. Viní firmu Purdue Pharma z toho, že agresivní reklamní kampaní vnucovala pacientům léky na bolest, o nichž věděla, že vytváří těžkou závislost. Rizika přitom podle obvinění zamlčovala.

Těmito léky se lze snadno předávkovat. Například v roce 2017 takto zemřelo přes 47 tisíc Američanů. Podle Střediska pro kontrolu nemocí a prevenci (CDCP) celkem v letech 1999 až 2017 zemřelo v důsledku předávkování asi 400 tisíc lidí.

Prodej léků vynáší firmě velké peníze. Sacklerovi podle Forbes byli v roce 2016 devatenáctou nejbohatší americkou rodinou s majetkem v hodnotě 13 miliard dolarů (300 miliard korun).

Mimosoudní vyrovnání

Prokurátoři požadují od rodiny dokumenty o jejich finanční situaci a stěžují si na liknavost při předávání. Některé však už mají. „Tyto dokumenty nám už pomohly odhalit dříve neznámé skořápkové firmy, které jeden z obviněných používal k přesunu peněz z Purdue Pharma přes účty po celém světě a jejich konečnému ukrytí v nejméně dvou mnohamilionových investicích do realit v New Yorku. Ty byly dodnes chráněny před viditelným spojením s rodinou Sacklerových,“ prohlásil právník úřadu newyorské prokurátorky David E. Nachman. Některé podezřelé převody peněz mají loňské datum.

Rodina odmítá jakékoliv provinění. „Na těchto deset let starých převodech není nic nového. Byly naprosto legální a po všech stránkách přiměřené,“ sdělila CNN. „Je to cynický pokus nepřátelského úřadu prokurátora o vytvoření pomlouvačných titulků a torpédování vzájemně výhodného vyrovnání,“ dodala.

Narážela tím na jednání o mimosoudním vyrovnání, která Purdue vede se státy, obcemi i představiteli původních obyvatel. Nabízí jim až 12 miliard dolarů (280 miliard korun).

Purdue Pharma patří mezi 22 výrobců opioidů, jejich distributorů a lékáren figurujících ve více než dvou tisících případech, které k soudu půjdou v říjnu.

V pondělí 26. srpna rozhodl soud v americkém státě Oklahoma, že americká farmaceutická a kosmetická společnost Johnson & Johnson zaplatí za svůj podíl na opioidové krizi pokutu 572 milionů dolarů (13,3 miliardy korun). Firma se proti verdiktu chystá odvolat.