Purdue Pharmu zavalily žaloby kvůli opioidům, obětem údajně nabídne až 12 miliard dolarů

Purdue Pharma, americký výrobce návykového analgetika OxyContin, nabízí k urovnání tisíců soudních sporů deset až dvanáct miliard dolarů (233 až 279,7 miliardy korun). Informovala o tom ve středu agentura Reuters s odvoláním na dva obeznámené zdroje.

Farmaceutická firma, již vlastní rodina Sacklerů, patří k řadě společností napadených u soudu kvůli opioidové krizi, která si podle Středisek pro kontrolu nemocí a prevenci (CDCP) v letech 1999 až 2017 vyžádala kolem 400 tisíc životů.

Žalobci výrobce analgetika OxyContin obviňují z agresivní reklamy a zamlčování rizik dlouhodobého užívání. Farmaceutická firma a Sacklerovi to odmítají. Purdue Pharma zpravodajskému serveru BBC potvrdila, že se „aktivně snaží celou věc vyřešit“, ale částku nepotvrdila. Sacklerovi se jako součást dohody mají vzdát vlastnictví Purdue, uvedla televize NBC, která o snaze firmy informovala jako první.

Purdue Pharma je připravena se v soudních sporech ohledně opioidů rázně bránit. Společnost nicméně dala jasně najevo, že z let soudních sporů a odvolání podle ní nevzejde nic dobrého.
Z vyjádření společnosti Purdue Pharma

Podle agentury Reuters se zatím žádné dohody nedosáhlo a debata o vyrovnání nemusí být pro firmu úspěšná. Žaloby u soudů podaly státy, města a okresy. Tvrdí, že Purdue Pharma při prodeji návykového analgetika používala klamavé praktiky a je zodpovědná za podnícení opioidové krize ve Spojených státech. Na předávkování opioidy denně v USA zemře v průměru 130 lidí, uvedly CDCP.

Purdue Pharma patří mezi 22 výrobců opioidů, jejich distributorů a lékáren figurujících ve více než 2000 případů, které k soudu půjdou v říjnu.

V pondělí rozhodl soud v americkém státě Oklahoma, že americká farmaceutická a kosmetická společnost Johnson & Johnson zaplatí za svůj podíl na opioidové krizi pokutu 572 milionů dolarů (13,3 miliardy Kč). Firma se proti verdiktu chystá odvolat.