Opioidová krize v USA: Firma Johnson & Johnson podle žalobců úmyslně zlehčovala rizika návyku

V Oklahomě začal v úterý první soud s firmou Johnson & Johnson, která čelí žalobě kvůli údajnému podporování opioidové krize v USA. Závislost na opioidech si ve Spojených státech v roce 2017 vyžádala téměř 48 tisíc úmrtí a podle hlavního žalobce Mikea Huntera se jedná o nejhorší člověkem vytvořenou krizi amerického zdravotnictví v historii. Johnson & Johnson čelí žalobě, že ve snaze propagovat své léky použil klamný marketing a úmyslně zlehčoval rizika návyku. Firma obvinění popírá.

Podle Centra pro kontrolu a prevenci chorob zemře každý den na předávkování opioidy v průměru 130 Američanů. Hunter u soudu uvedl, že je načase, aby farmaceutické firmy přijaly za svou roli ve vyvolání krize zodpovědnost. Problémy se údajně datují už do počátku 90. let, kdy Johnson & Johnson (J&J) společně se svými konkurenty Purdue Pharma a Teva Pharmaceuticals spustili několikamilionovou kampaň, která léky doporučovala s tím, že jde o „bezpečnou a efektivní úlevu od každodenní bolesti“.

Podle advokáta Brada Beckwortha tak ve společnosti vytvořili umělou poptávku a následně nadbytek. „Pokud vytvoříte nadbytek, lidé začnou umírat,“ řekl u soudu Beckworth.

Společnost Johnson & Johnson, která je známá hlavně výrobou pudrů a šamponů pro děti, měla ve vyvolání krize podle žalobců ústřední roli. Její reprezentanti prý manipulovali lékaře a tlačili je k předepisování opiodových léků i pacientům, jejichž zdravotní stav je vůbec nevyžadoval.

Beckworth u soudu předložil soukromé e-maily obchodní zástupkyně J&J Melindy Dicksonové, v nichž žena nabádala lékaře, který vyjádřil obavy z možného vytvoření návyku, aby pacientům předepisoval ještě větší množství. Napsal to deník The Guardian

„Firma J&J, která vystupuje jako rodinná společnost, sehrála klíčovou roli ve vyvolání zdravotnické krize a profitovala z ní v každém stadiu,“ uvedla obžaloba s tím, že J&J nese vinu nejen za zmaření řady životů, ale i rozvrácení četných rodin.

Advokát Larry Ottaway, který J&J u soudu zastupuje, ale v obhajobě tvrdil, že firma nepoužila žádný marketing či doporučení, které by se rozcházely s oficiálními stanovisky úřadu pro potraviny a léčiva. Ten podle Ottawaye v roce 2009 jasně uvedl, že léky závislost nezpůsobují, pokud pacient dodržuje pravidla jejich užívání.

Oklahoma nicméně trvá na tom, že firma J&J způsobila veřejnosti škodu v míře deset až 17,5 miliardy dolarů (zhruba 230 až 400 miliard korun), kterou bude stát napravovat dalších dvacet až třicet let. Celostátně bylo v opioidové krizi vzneseno již dva tisíce žalob.

Někteří žalobci situaci přirovnávají k dřívějšímu boji proti výrobcům tabáku, kteří Spojeným státům v roce 1998 vyplatili vyrovnání v hodnotě 254 miliard dolarů kvůli nepravdivému popisu rizik spojených s kouřením.