Migranti z Ocean Viking smí na Lampedusu. Rozdělí si je Německo a Francie

Loď Ocean Viking, která má na palubě 82 migrantů, smí zakotvit na ostrově Lampedusa. Německo a Francie přislíbily, že část migrantů přijmou. U italských břehů čekalo plavidlo provozované organizacemi Lékaři bez hranic a SOS Méditerranée zhruba týden. V srpnu čekala Ocean Viking ve Středozemním moři čtrnáct dnů, přes 300 migrantů nakonec mohla vylodit na Maltě.

Poté, co Ocean Viking, která se plaví pod norskou vlajkou, koncem srpna zanechala na Maltě přes 300 lidí zachráněných u libyjských břehů, vyplula opět směrem k Africe. Z moře zachránila minulý víkend dalších pět desítek lidí a na palubu vzala ještě přes třicet dalších, které jí předalo menší německé plavidlo charitativní organizace Resqship. 

Osud migrantů byl šest dnů nejasný, protože středomořské státy je dlouhodobě odmítají přijímat, humanitární organizace je zase nechtějí vracet zpět do Libye, odkud nejčastěji vyplouvají do Evropy. Podle RAI mohla Ocean Viking na Lampeduse zakotvit poté, co Francie a Německo přislíbily, že každá země přijme čtvrtinu z počtu lidí přítomných na palubě.

Povolení, aby Ocean Viking přistála na Lampeduse, vyvolalo v Itálii i kritiku. RAI citovala starostu Lampedusy Salvatore Martella, podle kterého bylo plavidlo blíže k sicilskému pobřeží než k Lampeduse, a proto nebyl důvod poslat je na menší ostrov. Bývalý ministr vnitra Matteo Salvini, jehož Liga skončila po pádu předchozí vlády v opozici, pak vyhodnotil povolení jako důkaz, že jsou „přístavy otevřené bez omezení“.