Autorka kamenné spirály na Sněžce se přihlásila správě parku a zaplatila pokutu

Správě Krkonošského národního parku se přihlásila žena, která na vrcholu Sněžky vytvořila z kamenů spirálu. Podle mluvčího parku zaplatila pokutu 5000 korun. Žena prý sestavila obrazec z volně roztroušených kamenů ve středu odpoledne. Poškodila však křehký ekosystém arkto-alpínské tundry v nejcennější lokalitě Krkonoš.

Podle mluvčího byly při tvorbě obrazce použity pouze na povrchu ležící kameny a nedošlo k zásahu do půdního krytu. „Tím, že nešla do země, nepoškodila naštěstí ani porosty zdejších ohrožených rostlin. Vzhledem k tomu, že je začátek září, tak nedošlo k zásadnímu ovlivnění hnízdění ptáků,“ uvedl Radek Drahný. Autorce obrazce hrozila původně dvojnásobná pokuta.

Spirála byla ve vnitřní části ozdobena dřevěnými pilinami, které si žena na místo přinesla. „Řekla, že šlo o spontánní nápad, že si neuvědomovala, že to může být z hlediska ochrany přírody problematické. Omluvila se a slíbila osobní brigádnickou pomoc pro ochranu krkonošské přírody,“ dodal mluvčí.

Na případ upozornil strážce parku ve čtvrtek ráno majitel České poštovny na Sněžce Milan Blaha. Obrazec okamžitě rozebrali. Takzvaná mandala vznikla za řetězovými zábranami, které mají zamezit návštěvníkům Sněžky v pohybu po cenném území na vrcholu nejvyšší české hory.