Poslanec Kotlebovy strany v rádiu urážel Romy. Ztratil mandát a musí zaplatit čtvrt milionu

Poslanec za krajně pravicovou stranu Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) Milan Mazurek přišel o mandát. Podle nejvyššího soudu se xenofobními výroky na adresu Romů a muslimů dopustil trestného činu. Pokud Mazurek nezaplatí pokutu 10 tisíc eur (259 tisíc korun), dostane půlroční podmínku, píše Denník N. Policie Mazurka už v minulosti vyšetřovala kvůli výrokům o holocaustu.

Mazurek po vyhlášení rozsudku prohlásil, že se nenechá zastrašit a bude ve svých politických aktivitách pokračovat. K soudu ho přišlo podpořit vedení ĽSNS včetně předsedy strany Mariana Kotleby.

Atmosféra však byla mnohem klidnější než loni v Banské Bystrici, poznamenal Denník N. Mazurek a Kotleba tehdy vyhrožovali soudci, prokurátorovi a znalci, že jednou budou sedět na lavici obžalovaných oni. „Vzpomeňme si, jak se Izrael vypořádal s nacistickými zločinci. Když bylo třeba, přišli si pro ně,“ varoval loni Kotleba.

Nikdy pro nás nic neudělali, varoval politik před Romy

Mazurek čelil obžalobě za výroky v pořadu regionální soukromé rozhlasové stanice Rádio Frontinus, kde v roce 2016 hovořil kromě jiného o nepřizpůsobivosti, násilí a vandalismu ze strany romského etnika, urážel Romy a zmiňoval se o nebezpečí spojeném s islámskými migranty.

Mimo jiné mluvil o „celé komunitě cikánských asociálů“. Hovořil i o tom, jak by měl stát zasáhnout a že „cikáni si z plození dětí nebudou moci dělat byznys“. „To musíme zastavit,“ upozornil Mazurek. Peníze z eurofondů investujeme do lidí, kteří „pro náš národ nikdy nic neudělali a nic pro nás neudělají ani v budoucnu“, cituje poslance Denník N.

Rádio Frontinus dostalo od rady pro vysílání pokutu 15 tisíc eur (388 800 korun), moderátor do rozhovoru takřka nezasahoval.

Poslanec argumentoval svobodou projevu

Soud první instance následně Mazurkovi vyměřil za jeho výroky pokutu 5000 eur (129 500 korun). Proti tomuto verdiktu se k nejvyššímu soudu odvolali poslanec i prokurátor, jemuž se zdál trest nepřiměřeně nízký.

U nejvyššího soudu se pak Mazurek hájil svobodou projevu. Zpochybnil také autenticitu zvukového záznamu z rozhlasové debaty, o který se opíral prvoinstanční soud.

Prokurátor to už dříve označil za absurdní, jelikož záznam je stále dostupný na YouTube. Mazurek dále zpochybňoval znalecký posudek experta Maxe Steuera, který byl podle poslance předpojatý vůči jeho straně. Tvrdil o něm také, že je Žid.

Mazurek nemůže ani kandidovat

Odvolací soud ale verdikt označil za zákonný a zároveň zvýšil uloženou pokutu na 10 tisíc eur (259 tisíc korun).

Jelikož se Mazurek podle soudu dopustil úmyslného přečinu hanobení národa, rasy či přesvědčení, v parlamentu skončí. Mazurek sice ještě může podat dovolání, to však nemá odkladný účinek.

Podle slovenské ústavy mandát poslance „zaniká dnem (nabytí) právní moci rozsudku, jímž byl poslanec odsouzen za úmyslný trestný čin“, píše Denník N s tím, že Mazurek navíc nesmí kandidovat ani v příštích parlamentních volbách.

Podle informací slovenského deníku nahradí Mazurka dosavadní krajský předseda ĽSNS v Trenčíně Milan Špánik.