Hurikán Dorian už má pět obětí. Bahamská vláda mluví o „historické tragédii“

Události: Hurikán Dorian už slábne, Bahamy hlásí katastrofální škody (zdroj: ČT24)

Hurikán Dorian, který od víkendu trápí Bahamy, si v tomto ostrovním státě vyžádal nejméně pět mrtvých. Podle agentury DPA to oznámil bahamský premiér Hubert Minnis. Bouře zeslábla z nejsilnějšího pátého na druhý stupeň a doprovází ji vítr o rychlosti až 177 kilometrů v hodině, sdělilo americké Národní středisko pro hurikány (NHC). Dorian se pohybujevelmi pomalu, za poslední den urazil jen asi 48 kilometrů a držel se nad Bahamami.

„Čelíme historické tragédii,“ prohlásil Minnis, který varoval, že počet mrtvých může ještě vzrůst. Záchranáři mezitím přepravili 21 zraněných z ostrova Abaco do metropole Nassau, stav pěti z nich je vážný. 

Hurikán odnášel střechy a strhával elektrické vedení. Úřady nařídily evakuaci obyvatel i turistů, řada místních se ale rozhodla zůstat.

Bouře poničila tisíce domů

Kromě vichru sužují Bahamy i silné srážky a mohutné vlny, které způsobují na nízko položených ostrovech záplavy s vodou dosahující do druhého patra domů. Na videonahrávkách z postižených oblastí jsou vidět vyděšené rodiny, které před vodou prchly na střechy svých příbytků. Zatopená je i nemocnice ve městě Freeport, která musela evakuovat pacienty.

Floridský senátor Kionne McGhee zveřejnil na svém twitterovém účtu dramatické záběry z mezinárodního letiště ve Freeportu, kde voda sahá do výšky 1,8 metru. Mezinárodní výbor Červeného kříže uvedl, že 13 tisíc domů na Bahamách bylo zničeno nebo poškozeno.

Ve městě Marsh Harbour na ostrově Great Abaco je nedotčená nemocnice, která poskytla přístřeší 400 lidem, bude ale potřebovat jídlo, vodu, léky a chirurgické vybavení. Záchranáři se snaží dostat pacienty v těžké fázi ledvinového onemocnění na dialýzu, kterou nedostali od pátku.

Jídlo a vodu budou potřebovat desetitisíce lidí

Podle odhadů OSN bude na Bahamy zapotřebí dopravit potraviny pro 60 tisíc lidí. Mezinárodní výbor Červeného kříže, podle nějž je na obou ostrovech silně poničeno 45 procent budov, upozorňuje, že bude třeba zajistit pitnou vodu pro více než 60 tisíc lidí.

Ještě v neděli vítr dosahoval rychlosti 297 kilometrů v hodině, postupně ale bouře slábla. Problém ale je, že nad ostrovem Grand Bahama stále setrvává, protože její postup na západ se zastavil. Bouře se nachází 160 kilometrů od Floridy.

Zpravodaj ČT David Miřejovský k postupu hurikánu (zdroj: ČT24)

Guvernéři několika států varují evakuované před návratem do domů na pobřeží. Hrozba podle nich ještě zdaleka nepominula. Mnozí ale doporučení nedbají. „Náš dům je na vrcholku kopce, takže jsme s manželkou v bezpečí,“ podotkl jeden z obyvatel Floridy Luis Rafael.

„Desetitisíce lidí zůstávají na pobřeží ve svých domovech. Jsou to lidé, kteří mají pocit, že se jim nemůže nic stát, kteří třeba nemají kam odejít nebo jsou přesvědčeni, že jejich budovu hurikán obejde. Lidé chodí na pobřeží, fotí si rozbouřené moře,“ informoval zpravodaj ČT David Miřejovský.

USA ruší stovky letů, letiště zastavují provoz

„V současné chvíli je velkou otázkou, zda vůbec dorazí k americké pevnině. Podle posledních prognóz by se hurikán měl opět dát do pohybu a v průběhu úterý, středy a následně čtvrtka dorazit k americkému pobřeží. Měl by se ale vyhnout Floridě nebo Georgii, které se na něj nejvíce připravovaly, a naopak se přiblížit státům, jako je Jižní a Severní Karolína,“ uvedl Miřejovský.

Ve Spojených státech bylo kvůli bouři zrušeno více než třináct set letů, další tisícovka má přibýt v úterý. Důvodem k odvolání mnoha vnitrostátních i mezinárodních spojů je uzavření několika letišť, která obsluhují jih Floridy. Provoz zastavila mimo jiné ve Fort Lauderdale a v Palm Beach. Fungovat nebude od úterý také v Orlandu, které patří k nejrušnějším letištím v USA.

Rozdělení hurikánů podle jejich ničivé síly
Zdroj: Wikipedia.org