Proti volební machinaci. Nepovolená demonstrace v Moskvě se obešla bez konfliktů

Události: Proti moskevskému pochodu policie nezasahovala (zdroj: ČT24)

Početná skupina obyvatel Moskvy se vydala na nepovolený pochod městem, aby protestovala proti vyškrtnutí opozičních kandidátů z voleb do městského zastupitelstva. Po pochodu centrem se dav rozdělil do několika skupin. Na akci dohlíželi policejní těžkooděnci, kteří nezasáhli.

Demonstranti nesli slogany jako „Svobodu politickým vězňům“, „Za smyšlené prohřešky jsou ve vězení skuteční lidé“ nebo „Vraťte nám čestné volby“, vyplývá z fotografií na webu opozičního listu Novaja Gazeta. Podle údajů policie se na akci sešlo 750 lidí, organizátoři mluví o několika tisících, informuje opoziční web Meduza.

Akci prezentovanou jako společnou procházku svolala neparlamentní Libertariánská strana a k účasti na ní vyzvali také opoziční aktivisté Alexej Navalnyj a Ljubov Sobolová. Výzvu podle DPA vyslyšeli především mladí lidé. Demonstranti mimo jiné provolávali heslo: „Je to naše město!“ 

„Když garda a policie nepřistupuje k masovým zásahům, pochody jsou mírné, klidné a nevadí ani chodcům, ani řidičům,“ poznamenal k průběhu demonstrace Navalnyj.

Na konci pochodu na Puškinově náměstí v centru Moskvy zabránili policisté davu pokračovat dále k moskevské radnici. Některým účastníkům protestu se to přesto podařilo, policie však proti nim ani v tuto chvíli nezasáhla.

Podpořit Moskvany vyšli také lidé v Petrohradě, přestože obě města dělí tradiční rivalita. Na této akci policisté nakrátko zadrželi dva lidi. Jednu ženu kvůli tomu, že neměla občanský průkaz, a jednoho novináře, který nereagoval na výzvu policie opustit vozovku. Zadrželi také staršího muže, který se pokoušel sebrat jedné demonstrantce transparent.

Machinace s podpisy

Většina svolavatelů byla za organizaci nepovolených protestů v uplynulých týdnech krátkodobě zatčena, podotýká agentura AFP. Navalnyj opustil věznici po 30 dnech minulý týden, jeho Fond proti korupci nadto čelí obvinění z praní peněz. Opozičního politika Ilju Jašina poslal soud ve středu do vězení popáté v poslední době.

Demonstrace byla pokračováním série sobotních protestů, při nichž policie celkem zatkla už dva tisíce lidí. Vypukly poté, co volební komise na začátku července odmítly zaregistrovat opoziční kandidáty do voleb do moskevského zastupitelstva. Sbor, který rozhoduje o miliardách rublů protékajících hlavním městem, se bude volit 8. září.

Komise vyškrtnuly kandidáty s odůvodněním, že příliš velké množství podpisů pod jejich kandidaturou je falešné. Následně se začali hlásit lidé, jejichž podpisy komise neuznaly, a potvrzovat jejich pravost. Ozvali se i někteří podepsaní, kteří byli komisemi prohlášeni za mrtvé. Podle opozice vyškrtly komise kandidáty podvodně. 

Mezi vyškrtnutými kandidáty byl i Sergej Mitrochin z mimoparlamentní opoziční strany Jabloko. Ten se bránil soudně a dosáhl svého návratu do voleb.

Demonstrace navazuje také na akce konané už několik let vždy 31. den v měsíci. Ty odkazují na článek 31 ruské ústavy, který říká: „Občané Ruské federace mají právo shromažďovat se mírně a beze zbraní, pořádat setkání, mítinky i demonstrace, pochody i protesty.“