Blesk zasáhl turisty v Nízkých Tatrách, tři z nich utrpěli popáleniny

Blesk zranil v Nízkých Tatrách turisty (zdroj: ČT24)

Blesk zasáhl skupinu turistů v jižní části Nízkých Tater, informoval slovenský Denník N s odvoláním na horskou službu. Čtveřice lidí přežila, jednoho ale museli kolemjdoucí oživovat. Další tři utrpěli popáleniny.

Skupinu turistů, kteří vyrazili na hory navzdory varování před bouřkami, zasáhl odpoledne blesk poblíž sedla Príslop – asi dva kilometry západně od Kosodreviny a také na jedné z tras z hřebenu směrem na jih. „Jeden turista po zásahu zůstal ležet v bezvědomí se zástavou krevního oběhu,“ uvedla Horská záchranná služba.

Muže, který se ocitl na pokraji smrti, zachránili kolemjdoucí, kteří jej úspěšně resuscitovali. Záchranáři jej potom letecky přepravili do nemocnice v Banské Bystrici. Utrpěl popáleniny ramen, hrudníku, břicha i dolních končetin. Popáleni jsou i další tři lidé, kteří ale po ošetření dokázali dojít k terénnímu autu horské služby a do nemocnice později dorazili sami.

Úder blesku v Nízkých Tatrách skončil pro čtveřici turistů méně tragicky než podobná událost, která se stala minulý týden v Roháčích. Po úderech dvou blesků přišlo o život pět lidí. Místem jedné tragédie byl slovenský vrch Baníkov, odkud tlaková vlna po úderu blesku smetla dva české turisty, z nichž jeden zahynul. Ještě vážnější následky měl ale úder do vrcholu Giewont v Polsku, kde stojí velký železný kříž a pro Poláky jde o poutní místo. Zemřeli čtyři lidé a asi 150 dalších utrpělo zranění.