Student skončil v Praze kvůli ebole pod fólií. Ghana si chce stěžovat

Accra/Praha - Ghanská vláda si chce stěžovat na zadržení muže s podezřením na ebolu. S odvoláním na ghanskou velvyslankyni v Česku to píše server BBC News. Ministerstvo zahraničí ale zatím žádnou stížnost neobdrželo. Záchranáři muže při odvozu z pražského hlavního nádraží překryli černou igelitovou fólií, z čehož prý student utrpěl trauma. Testy pak u něj nemoc nepotvrdily. Podle českého ministra byly kroky českých úřadů oprávněné.

Student přiletěl v sobotu večer na Letiště Václava Havla z Ghany, která není na seznamu zemí zasažených ebolou. Na muže upozornil personál letiště. Student ale nevyčkal na vyšetření a policie ho následně zadržela na hlavním nádraží, které částečně uzavřela. Na místě zasahovalo 15 členů pražské jednotky rychlého nasazení. 

Podle BBC vyvolali čeští zdravotníci diplomatickou roztržku. Záběry z pražského nádraží prý obyvatele Ghany pobouřily. Video s mužem na vozíku zahaleným černou fólií uveřejnila ruská média. Zhlédlo ho skoro 70 tisíc lidí. „Jistě to není ideální způsob. Tam stačilo dát dotyčnému třeba masku přes ústa a poté zajistit ho za standardních podmínek. Přišlo mi to trochu zbytečně teatrální,“ komentuje infekcionista Ladislav Machala.

Ghanská velvyslankyně Zita Okaikoi BBC řekla, že její země podá kvůli tomuto „incidentu“ formální stížnost, a to kvůli „nešťastnému“ zacházení s občanem Ghany. Pro studenta to prý byla traumatizující zkušenost. V Ghaně se dosud objevila asi stovka podezřelých případů, zatím se ale žádný z nich nepotvrdil.

Česká diplomacie ale o stížnosti neví. „Ministerstvo zahraničních věcí žádnou stížnost od ghanské vlády zatím neobdrželo. Pokud ji dostane, bude postupovat standardně jako v podobných případech,“ sdělila mluvčí ministerstva zahraničí Johana Grohová.

Svatopluk Němeček (ČSSD), ministr zdravotnictví ČR

„Myslím si, že ochrana českých obyvatel je na prvním místě. Problém s ghanským občanem nespočíval primárně v postupu českých úřadů – ať už zdravotnických nebo 'represivních', ale v tom, že dotyčný neuposlechl výzvy na letišti. Utekl, nenechal se standardně vyšetřit a musel být potom naháněn až na pražském nádraží. Pevně věřím, že se ta záležitost vysvětlí a vlády ostatních zemí pochopí, že opatření k zamezení šíření takto nebezpečné infekce jsou velmi důležitá. Spíš si myslím, že jde o nějaký informační šum, který se vysvětlí.“

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová už krátce po zásahu zdůraznila, že šlo v první řadě o prevenci. „Student je z Ghany čili zřejmě není na místě obávat se eboly, neboť Ghana není ebolou zasažena, ale přesto je opět namístě opatrnost. Přece jen jde o možnost, protože student kýchá, že by teoreticky mohl být nakažen nějakou infekční nemocí,“ vysvětlila. Podobně hovořila mluvčí policie, když uvedla, že „jeho projevy byly pouze lehká rýma“.

Po prohlídce v nemocnici nebyly zjištěny důvody, proč by měl ghanský občan v nemocnici dál zůstávat. „Vyšetření nebylo proti jeho vůli. Muž byl sice překvapen, ale se zdravotníky spolupracoval a nijak se nebránil,“ prohlásil Martin Šalek, mluvčí Nemocnice Na Bulovce, kam byl student převezen. „Situaci mu zdravotníci vysvětlili a on ji pochopil.“ 

Česko mělo podezření už několikrát, na letištích budou kontroly

V polovině září čeští hygienici a zdravotníci prověřovali možný výskyt eboly v Česku u afrického studenta v Pardubicích. U mladíka se po návratu z Konga objevily horečky. Ebolu ale i zde hygienici vyloučili. Na Bulovce skončil minulý čtvrtek také šestapadesátiletý český podnikatel, který se vrátil z Libérie, a v sobotu pak žena z Karlových Varů, jež pobývala v Nigérii. Zdravotníci ale později oznámili, že o tuto smrtelnou nemoc nejde.

Kvůli šířící se epidemii Česko od nového týdne zavede kontroly na letištích a v horizontu dnů aktivuje speciální vojenskou nemocnici v Těchoníně na Orlickoústecku.

Pokud se na palubě letadla objeví cestující, který v dané lhůtě navštívil západní Afriku, bude muset u zdravotního personálu na letišti podstoupit vyšetření (měření teploty) a rozhovor, ze kterého má epidemiolog získat jeho cestovatelskou anamnézu – i kontakty. V případě odmítnutí kontroly bude následovat postih - u českého občana sankce v rámci přestupkového zákona, občan jiného státu nebude na území ČR vpuštěn.

Opatření ČR k ochraně občanů před onemocněním ebolou: 

  • Od úterý 21. října začnou na letištích v Praze, Karlových Varech, Pardubicích, Ostravě a Brně kontroly pasažérů přilétajících z rizikových oblastí.

  • Cestující z mezinárodních letů vyplní příletové karty ještě na palubě letadla s údajem, odkud přilétají.

  • V Praze cestující, kteří předtím pobývali v zasažených lokalitách, přímo na letišti vyšetří také lékař.

  • Pokud by cestující odmítli podrobit se kontrole, hrozí jim finanční postih.

  • Česko v nejbližších dnech aktivuje speciální vojenskou nemocnici v Těchoníně na Orlickoústecku.

Smrtící bilance: Skoro 4,5 tisíce mrtvých a 9 tisíc nakažených

Ebola se letos začala rychle šířit v Africe. Onemocnění má vysokou úmrtnost, v průměru 60 % nakažených zemře. Zatím existují jen experimentální vakcíny.

Podle středeční informace Světové zdravotnické organizace (WHO) zemřelo na nákazu nebezpečným virem 4 493 lidí. Situace v Guineji, Sieře Leone a Libérii se dál zhoršuje. S potvrzením choroby nebo s podezřením na nákazu bylo hospitalizováno 8 997 lidí v sedmi zemích. Několik zdravotníků se nakazilo v USA a ve Španělsku, v Senegalu a Nigérii se zřejmě podařilo šíření viru zastavit, sdělila WHO. 

EBOLA (též krvácivá horečka) je jednou z nejobávanějších chorob na světě; Světová zdravotnická organizace zahrnuje její virus do čtvrté (tedy nejvyšší) rizikové skupiny patogenů. Infekce z této skupiny představují pro člověka extrémní nebezpečí a jsou lehce přenosné. Pro většinu zástupců této skupiny také platí, že zatím není k dispozici efektivní léčba nebo bezpečná prevence.

Jedním z léků, jenž vzbuzuje větší naději, je ZMapp, po jehož podání se několik lidí z eboly uzdravilo, není ale potvrzeno, zda to bylo díky němu. Úmrtnost na ebolu dosahuje až 90 %, u současné epidemie činí zatím průměrná úmrtnost asi 50 %. Mezi patogeny čtvrté rizikové skupiny patří také:

  • filovirus Marburg (podobné projevy i úmrtnost jako v případě eboly),

  • horečka Lassa (taktéž patří mezi krvácivé horečky; je zákeřná tím, že ve většině případů má velmi nenápadný průběh),

  • pravé neštovice (v současnosti prakticky vymýcené).