První pacient s ebolou v USA zemřel

Madrid – První pacient na americkém území, u něhož se objevily příznaky eboly, zemřel. Thomas Duncan, léčený v Texasu, přicestoval z Libérie. Spojené státy nyní zavádějí nová opatření - každý cestující z Libérie, Sierry Leone nebo Guineje si bude muset nechat změřit teplotu a podstoupí rozšířenou letištní kontrolu. Obavy ze smrtícího viru přetrvávají také ve Španělsku. Madridská nemocnice přijala na pozorování už druhou zdravotnici. V karanténě jsou preventivně ještě další čtyři lidé, kteří přišli se zdravotnicí do úzkého kontaktu.

Duncan byl prvním pacientem, jemuž na území Spojených států diagnostikovali ebolu. Na ambulanci ho napoprvé poslali domů s tím, že se nejedná o nic vážného. Nemocnice kvůli tomu čelí vlně kritiky. „S hlubokým zármutkem a upřímným zklamáním vás musíme informovat, že Thomas Eric Duncan dnes ráno v 7:51 (tamního času) zemřel,“ citovala agentura Reuters mluvčího dallaské nemocnice Wendella Watsona.

Lékaři sledují celkem 48 lidí, kteří s pacientem přišli do styku. Další tři američtí humanitární pracovníci a fotožurnalista onemocněli v Africe.

Kvůli obavám z možného příletu dalších lidí nakažených smrtícím virem oznámil dnes Bílý dům, že se na velkých letištích začnou provádět podrobnější zdravotní kontroly u letů ze západní Afriky. „Na těchto pět letišť míří 94 procent jedinců, kteří cestují do Spojených států ze tří zemí v současnosti zasažených ebolou,“ uvedl mluvčí Bílého domu Josh Earnest.

Další možné případy v Madridu

Nově izolovaná sestra byla podle BBC hospitalizována dnes. Jde o pátý případ, kdy španělské úřady sáhly v souvislosti s ebolou ke karanténě. Žena, jejíž identita zatím není známa, je zřejmě kolegyně nakažené sestry a působí ve stejném úseku madridské nemocnice. Aktuální zprávy vyvolávají v madridské nemocnici pochyby o bezpečnostních opatřeních, které mají šíření nákazy bránit. Nakažená sestra, která do přímého kontaktu s infikovanými přišla podle všeho jen dvakrát, navíc tvrdí, že všechny stanovené postupy dodržela.

Stav nakažené sestry, která byla identifikována jako Teresa Ramosová, se podle jejího manžela zřejmě zlepšuje. Lékaři ženě podávají protilátky izolované z krve misionářky, která nákazu ebolou v Africe přežila. Zdravotní stav dalších asi 50 lidí ve Španělsku je preventivně monitorován.

Ramosová přitom řekla deníku El Mundo, že prý dodržovala všechna předepsaná pravidla a „nemá tušení“, jak se mohla nakazit. Ohledně zdravotního stavu se prý v posledních hodinách cítí lépe, ale je velmi unavená. Podle zpravodajů BBC je mezi personálem nemocnice cítit značná nervozita. Sousedé žijící ve stejném obytném domě jako nakažená údajně volají zdravotníky a ptají se, jak ochránit své děti poté, co mohly se ženou sdílet společný prostor ve výtahu či na chodbě.

Výskyt viru ebola v nejvíce zasažené oblasti
Zdroj: ČT24/WHO

Další, byť nepřímou, obětí eboly ve Španělsku se stal čtyřnohý miláček nakažené zdravotní sestry. Madridský soud totiž nařídil preventivní usmrcení jejího psa Excalibra. Podle agentury AP existuje totiž teoretická možnost, že by zvíře mohlo nemoc dál přenášet.

Přinejmenším jedna studie o ebole uvádí, že psi se mohou nemocí rovněž nakazit, aniž by však vykazovali jakékoli příznaky. Není však zcela jasné, zda mohou nemoc dále přenášet. Jejich moč, sliny a exkrementy virus obsahovat mohou, a tak prý existuje byť i jen teoretická možnost přenosu choroby na člověka. Přes protest majitelů i ochránců zvířat to soud označil za dostatečný důvod k usmrcení psa.

Španělsko nedávno evakuovalo z Afriky dva nakažené misionáře, kteří ale nemoci následně v Madridu podlehli. Infikovaná zdravotnice je prvním člověkem, který se virem nakazil přímo v Evropě. V metropoli už během úterý demonstrovali lidé, kteří žádají rezignaci ministryně zdravotnictví Any Matoové. Vysvětlení žádá i Evropská unie. Madrid prý ale situaci zvládá.

  • Ana Matoová, ministryně zdravotnictví: „Vláda pracuje od prvního okamžiku naprosto zodpovědně, koordinovaně a transparentně. Ihned poté, co se případ potvrdil, jsme informovali veřejnost a nastavili všechna bezpečnostní opatření.“

V Německu přijmou třetího nakaženého ebolou. Léčit se bude v Lipsku

O novém pacientovi, který podle agentury DPA do Německa přiletí ve čtvrtek ráno, je známo to, že je pracovníkem OSN a že se bude léčit v Lipsku ve spolkové zemi Sasko, která hraničí s Českou republikou. Saské ministerstvo sociálních věcí, pod které spadají rovněž otázky zdravotnictví, uvedlo, že infikovaný bude do Německa transportován z Libérie.

Mise OSN v Libérii UNMIL dnes shodou okolností oznámila, že její zdravotník se v této západoafrické zemi nakazil. Zda je tento člen UNMIL tím, kdo bude v Lipsku léčit, není prozatím možné ověřit.

Světová zdravotnická organizace
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Vysoký představitel Světové zdravotnické organizace Peter Piot už prohlásil, že je nutné se připravit také na případy nákaz mezi zdravotníky ve vyspělých zemích. Ani špičkové nemocniční prostředí prý nezabrání přenosu, pokud pracovníci nedodrží maximální opatrnost. „I ten nejjednodušší úkon, jako promnutí očí, může být osudový.“ Podle Piota se v Evropě budou zřejmě objevovat další podobné případy.

Dalšího nakaženého zdravotníka hlásí i mise OSN v Libérii. Národnost nakaženého mise neoznámila, označila ho pouze jako „zahraničního experta“. Jde o druhý případ nákazy v této misi, první infikovaný virovému onemocnění podlehl koncem září.

Podle informací WHO dosáhl k 1. říjnu počet obětí eboly v západní Africe 3 439 z celkem 7 492 zaznamenaných případů nákazy. Ebola se objevila v březnu v Guineji a od té doby se rozšířila do sousední Libérie a do Sierry Leone. Případy se objevily i v Nigérii a Senegalu. Jde o nejhorší epidemii této nemoci od roku 1976, kdy byl virus eboly identifikován.

Světová zdravotnická organizace zahrnuje virus ebola do čtvrté (tedy nejvyšší) rizikové skupiny patogenů. Infekce z této skupiny představují pro člověka extrémní nebezpečí a jsou lehce přenosné. Pro většinu zástupců této skupiny také platí, že zatím není k dispozici efektivní léčba nebo bezpečná prevence. Mezi tyto patogeny patří kromě eboly také:

  • filovirus Marburg (podobné projevy i úmrtnost jako v případě eboly)
  • horečka Lassa (taktéž patří mezi krvácivé horečky. Je zákeřný tím, že ve většině případů má velmi nenápadný průběh)
  • nebo vir Herpes B (napadá zejména nervovou soustavu)