Američané útočili na rafinerie v Sýrii, zemřeli radikálové i civilisté

Damašek - Přinejmenším 14 radikálů a pět civilistů zahynulo v noci na dnešek v důsledku amerických náletů na pozice teroristické organizace Islámský stát (IS) na severovýchodě Sýrie. Nálety USA a jejich arabských spojenců na IS v Sýrii pokračují již třetím dnem a objevily se informace, že o zapojení do útoků v Sýrii už uvažuje i Francie.

Podle zástupce americké armády byla cílem nejnovějších úderů na východě Sýrie ropná infrastruktura extremistů v okolí měst Majadín, Hasaká a Bukamal. Do útoků na modulární rafinerie se prý zapojily Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty. Nálety mají údajně za cíl hlavně ochromit financování IS. „Podle sdělení americké vlády měly útoky směřovat na 12 cílů a podle Pentagonu letadla zasáhla, co měla,“ uvedl zpravodaj ČT ve Spojených státech Martin Řezníček.

Modulární rafinerie sestávají z modulů, které je možné přemísťovat a rychle zprovoznit. V syrských podmínkách prý tyto rafinerie mohou vytvářet pro Islámský stát zhruba dva miliony dolarů denně v příjmech z ropy.

  • Martin Řezníček: „Za několik týdnů úderů v Iráku spojenci shodili tolik bomb a střel, co za jedinou noc v Sýrii.“

V noci na úterý podnikly USA spolu s arabskými spojenci Jordánskem, Bahrajnem, Saúdskou Arábií, Katarem a Spojenými arabskými emiráty vůbec první letecké údery proti islamistům v Sýrii. Celkem již podle BBC koalice uskutečnila v Sýrii zhruba 25 náletů. V sousedním Iráku napadli Američané pozice IS ze vzduchu už více než dvěstěkrát.

Syrské vojsko dnes údajně ovládlo okolí strategického průmyslového města Adra asi 30 kilometrů severovýchodně od metropole Damašku, které od prosince 2013 kontrolovali povstalci. V okolí hlavního města neprobíhá spojenecké bombardování. Na severu Sýrie se prý kurdským silám po nočních střetech podařilo zastavit postup bojovníků IS na město Ajn al-Arab (známé i pod kurdským názvem Kobani). Islamisté se město, ze kterého za nedalekou tureckou hranici uprchlo na 100 000 obyvatel, snaží dobýt už týden.

Do náletů v Sýrii se možná zapojí i Francouzi

Francouzský ministr obrany Jean-Yves Le Drian oznámil, že poté, co islamisté zavraždili uneseného francouzského občana, zvažuje Paříž rozšíření svých nynějších leteckých úderů proti islamistům v Iráku i na radikály v Sýrii. O další podobě francouzské mise proti IS dnes jednají armádní velitelé.

Islamisté zajali Francouze Hervého Goudela v neděli na severu Alžírska, kde byl na horské túře. Učinili tak v souvislosti s francouzskými údery v Iráku. Setnuli mu hlavu a video s natočenou vraždou umístili ve středu na internet. Jeho alžírské průvodce propustili.

Unesený Hervé Gourdel
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Paříž nepřistoupila na ultimátum únosců, že 55letého turistu zabijí, pokud Francie nezastaví své letecké útoky proti Islámskému státu. „Francie nikdy neustupuje před vydíráním,“ zdůraznil po oznámení Francouzovy vraždy prezident Francois Hollande.

Kvůli případu, který vyvolal velké emoce a pobouření doma i v zahraničí, francouzský prezident na dnešek svolal mimořádné zasedání vlády. Kabinet má jednat o dalších vojenských operacích proti islamistům a o posílení ochrany Francouzů v Alžírsku i jinde. V Alžírsku žije na 30 000 francouzských občanů.