Bývalý rakouský kancléř se dal do ruských služeb. Napodobil svého předchůdce i německého exkancléře Schrödera

Bývalý rakouský spolkový kancléř Christian Kern se stal členem rady ředitelů ruských státních železnic. Tento někdejší vysoký sociálně-demokratický politik (SPÖ) tak napodobil „přestup“ bývalého lidoveckého rakouského kancléře Wolfganga Schüssela či bývalého německého kancléře Gerharda Schrödera. Oba se angažují v Kremlem kontrolovaných koncernech.

Loni v říjnu Kern – který vedl rakouskou vládu od května 2016 do prosince 2017 – oznámil, že už nechce být „politikem z povolání“ a že se plánuje vrátit do světa byznysu. Odvolal i svou letošní kandidaturu ve volbách do Evropského parlamentu, v nichž měl stát v čele kandidátky SPÖ.

V radě ředitelů ruských železnic zasedne vedle bývalých i nynějších ruských ministrů, mimo jiné i někdejšího místopředsedy ruské vlády Arkadije Dvorkoviče.

Někdejší šéf Sociálnědemokratické strany Rakouska předloni přivedl svou stranu v parlamentních volbách k solidnímu výsledku, který však stačil jen na druhou příčku za vítěznými lidovci (ÖVP) pozdějšího kancléře Sebastiana Kurze. Ti vytvořili koalici s protiimigrační Svobodnou stranou Rakouska (FPÖ) a SPÖ se stala nejsilnějším opozičním subjektem.

Už v březnu byla oznámena nominace bývalého rakouského kancléře Wolfganga Schüssela do rady ředitelů ruského ropného koncernu Lukoil. Tento lidovecký politik vedl rakouský kabinet v letech 2000 až 2007.

obrázek
Zdroj: ČT24

Schröder, Putinův přítel

Gerhard Schröder, který byl předsedou německé vlády v letech 1998 až 2005, je považován za blízkého přítele ruského prezidenta Vladimira Putina. Jeho angažovanost v Kremlem kontrolovaných koncernech Gazprom a Rosněfť je v Německu opakovaně terčem kritiky. Bývalý politik tvrdí, že jde o jeho osobní záležitost.

Schröder je nyní mimo jiné předsedou výboru akcionářů konsorcia Nord Stream, zřízeného kvůli výstavbě plynovodu z Ruska do Německa.

Německý exkancléř se loni ocitl na neoficiálním ukrajinském seznamu „nepřátel Ukrajiny“. Stalo se tak poté, co navrhl nový pakt mezi Evropskou unií a Ruskem. Na seznam zvaný Myrotvorec (mírotvůrce) ukrajinští aktivisté zařazují „nepřátele Ukrajiny“ a podle Welt.de jeho vznik iniciovalo ukrajinské ministerstvo vnitra.