Tlak, únava a usilovné hledání nástupce. Kancléřka Merkelová slaví 65. narozeniny

Události ČT: Merkelová slaví 65. narozeniny, podle novinářů hledá cestu z úřadu (zdroj: ČT24)

Dlouholeté německé kancléřce Angele Merkelové je 65 let. Německá média při té příležitosti spekulují nejen o jejích zdravotních potížích, ale také o rostoucím pesimismu političky ohledně dění na mezinárodní scéně. Podle novinářů, kteří se pohybují v její blízkosti, by Merkelová byla ochotná z úřadu odejít, zůstává však pod silným tlakem okolí, aby mandát dokončila.

Merkelová slavila narozeniny hlavně v soukromí. Jedna nejmocnějších žen světa navíc v nejbližších dnech zmizí z dohledu kamer úplně. Pracovnu v sedmém patře kancléřství zřejmě vymění za některé z italských letovisek. 

Podle řady komentátorů přitom její tradiční letní dovolená přichází pět minut po dvanácté. Merkelovou poslední dobou sužují záchvaty nekontrolovatelného třasu, kvůli kterým raději přijala dánskou premiérku vsedě. 

Novináři Melanie Amannová a Daniel Brössler, kteří doprovázejí kancléřku na mimořádně náročných zahraničních cestách, tvrdí, že zdravotní problémy Merkelovou v ničem neomezují. „Říkám si, jak tohle může člověk vůbec přežít,“ podotkl Brössler k pracovnímu nasazení političky. „Je neobyčejně odolná,“ dodává Amannová.

Klíčová je psychika. První nadávky mířily na hlavu Merkelové během uprchlické krize. Neschopnost přimět Evropu ke společnému řešení znamenala první ránu pro její vizi světa.

Následoval brexit, spory s Ruskem nebo zvolení Donalda Trumpa šéfem Bílého domu. „Je unavená a hledá cestu z úřadu,“ soudí Brössler.

Ještě v minulých letech kancléřka cílevědomě usilovala o setrvání u moci. K poslední kandidatuře ji ale podle magazínu Der Spiegel přemluvil až tehdejší americký prezident Barack Obama.

Klíčové ministerstvo obrany

Merkelová původně chtěla předat úřad nově zvolené šéfce Evropské komise Ursule von der Leyenové, ta však selhala na postu ministryně obrany.

Resort teď přebírá další žena, kterou si Merkelová zvolila za svou nástupnici – Annegret Krampová-Karrenbauerová, jejíž obliba u veřejnosti ale trvale klesá. Pokud na problematickém ministerstvu neuspěje, začne pro kancléřku hledání nástupce znovu od začátku.