Trump na svých výrocích o kongresmankách trvá a čeká od nich omluvu

Americký prezident Donald Trump se nehodlá omlouvat za své urážlivé poznámky adresované o víkendu demokratickým kongresmankám s přistěhovaleckými kořeny nebo tmavou pletí. V neděli na Twitteru napsal, že poslankyně by neměly Američany poučovat o tom, jak vést zemi, když samy pocházejí z „rozvrácených a zločinem zamořených zemí“, do kterých by se raději měly vrátit. V pondělí výzvu k vystěhování zopakoval. Demokratická šéfka Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová oznámila, že chce přijmout usnesení, které by Trumpův komentář odsoudilo.

Podle pondělního Trumpova tweetu by se čtyři kongresmanky, které bez uvedení jména kritizoval, měly naopak omluvit jemu. „Kdy se radikálně levicové kongresmanky omluví naší zemi, izraelskému lidu a úřadu prezidenta za nadávky ze svých úst a za příšerné věci, které řekly?“ otázal se prezident.

Následně v Bílém domě prohlásil, že když kongresmanky Ameriku nenávidí a neustále si stěžují, mohou odejít.

Zmínka o urážce Izraele podle agentury AP mířila na Ilhan Omarovou, která se loni stala jednou z prvních muslimek ve Sněmovně reprezentantů. Letos v lednu prohlásila, že má chuť se smát, když američtí politici vyzdvihují Izrael jako demokracii na Blízkém východě. V únoru pak na adresu americké proizraelské politiky naznačila, že je důsledkem korupce. Za své výroky se později omluvila.

Události: Trump poslal americké kongresmanky do země jejich původu (zdroj: ČT24)

Trump svými výroky pobouřil i republikány

„Je zajímavé pozorovat ,progresivní‘ demokratické kongresmanky, které pocházejí ze zemí, jejichž vlády jsou naprosto a zcela katastrofální, ty nejhorší, nezkorumpovanější a nejneschopnější na světě (pokud nějakou fungující vládu vůbec mají), jak teď hlasitě a zlomyslně říkají Američanům, nejlepšímu a nejmocnějšímu národu na světě, jak vést naši vládu. Proč se nevrátí zpátky a nepomůžou napravit ta rozvrácená a zločinem zamořená místa, odkud přišly?“ zeptal se Trump v neděli na Twitteru.

Vedle Omarové, která do USA přišla ze Somálska jako dítě, svou kritiku mířil na Alexandrii Ocasiovou-Cortezovou, rodilou Newyorčanku, jejíž rodina pochází z Portorika, Rashidu Tlaibovou, jejíž rodiče do USA přišli z Palestiny, a černošku Ayannu Pressleyovou.

Ač prezident žádnou z žen přímo nezmínil, poskytl k nim jasné indicie, když poznamenal, že demokratická šéfka Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová jejich vystěhování jistě ráda zařídí. Pelosiová se totiž s touto čtveřicí často dostává do sporu, v reakci na Trumpův tweet se za ně ale postavila.

V první reakci Pelosiová řekla, že prezidentovým cílem je nejspíš vytvořit Ameriku, která „by byla znovu bílá“. Později oznámila, že sněmovna chce Trumpova slova odsoudit v usnesení. Podle Pelosiové zabředl Trump ještě hlouběji do svých již tak nízkých standardů, jeho slova označila za nechutná. 

Prezident svými poznámkami rozpoutal bouři nevole a kritiky. „Pane prezidente, země, z níž pocházím, a země, které jsme všechny přísahaly, jsou Spojené státy. Jste rozzlobený, protože si nedokážete představit Ameriku, která zahrnuje i nás,“ reagovala na Twitteru Ocasiová-Cortezová.

„Nikdy neustoupím, ani šikaně, ani tomuto rasistickému prezidentovi. Neovlivní to naši práci pro obyvatele našeho okresu Wayne (ve státě Michigan – pozn. red.). Budeme bjovat společně, mluvit pravdu a díky tomu budeme silnější,“ prohlásila Tlaibová.

Trumpovy výroky odmítli rovněž demokratičtí kandidáti na prezidenta Elizabeth Warrenová, Beto O'Rourke nebo Bernie Sanders, který prezidenta obvinil z rasismu.

Trump pak v sérii tweetů přešel do protiútoku. „Chtějí-li se demokraté sjednotit kolem nadávek a rasistické nenávisti plynoucí z úst těchto nepopulárních a nereprezentativních kongresmanek a z jejich akcí, bude zajímavé sledovat výsledek. Můžu vám říct, že Izrael se jejich vinou cítil Spojenými státy opuštěn,“ napsal prezident.

Kriticky se přitom vyjádřili i někteří republikáni. Kongresman a Trumpův kritik Justin Amash Trumpovo vyjádření nazval „rasistickým a nechutným“.

S kritikou se připojila i premiérka země, která bývá považována za nejbližšího spojence USA. „Názor premiérky je takový, že rétorika, které bylo použito s odkazem na tyto ženy, byla naprosto nepřijatelná,“ uvedl mluvčí britské premiérky Theresy Mayové.

Trump nečelí nařčení z rasismu poprvé. Už dříve kupříkladu tvrdil, že jeho předchůdce Barack Obama se nenarodil ve Spojených státech. Během kampaně v roce 2015 také mluvil o tom, že řada mexických přistěhovalců jsou „násilníci“. Prezident v minulosti rovněž hovořil o úplném zákazu vstupu muslimů na území USA.