I Francie bude mít vesmírné síly, oznámil Macron. Velitelství vznikne příští září

Francie se začne připravovat na vznik vesmírných sil. Oznámil to prezident Emmanuel Macron – zhruba půl roku poté, co podobnou iniciativu avizoval americký prezident Donald Trump. Podle Macrona vznikne velitelství vesmírných sil v září. Zprvu bude fungovat v rámci vzdušných sil, později by se ale mělo v rámci francouzské armády osamostatnit.

O vzniku vesmírných sil promluvil Emmanuel Macron v projevu k zástupcům armády na ministerstvu obrany. „Abychom dali smysl této doktríně a zajistili rozvoj a posílení svých vesmírných schopností, bude příští září vesmírné velitelství vytvořeno v rámci vzdušných sil,“ řekl Macron.

Slíbil také, že podrobnosti o francouzské obranné vesmírné strategii brzy zveřejní ministryně obrany Florence Parlyová a že vláda v souvislosti s ní rozhodne o nových investicích.

Parlyová o nutnosti postavit se hrozbám, které mohou vzniknout militarizací vesmíru, už několikrát hovořila. Loni například Francie obvinila Rusko, že se ve vesmíru pokusilo v roce 2017 zachytit vysílání francouzsko-italského satelitu Athena-Fidus, který armády obou zemí používají k zabezpečené komunikaci.

USA chtějí z vesmírných sil vytvořit šestou ozbrojenou složku

Vytvoření velitelství vesmírných sil nařídil loni v prosinci také americký prezident Donald Trump, v únoru potom pokyn k vytvoření vesmírných ozbrojených sil jako takových. Mělo by jít o šestou samostatnou složku ozbrojených sil spojených států – vedle pozemní armády, vzdušných sil, námořnictva, námořní pěchoty a pobřežní stráže. Vznik nové vojenské složky ale ještě musí schválit Kongres. Jak rozhodne, není zřejmé, zpoza Atlantiku se ozývají i hlasy podpůrné, ale Politico v červnu psalo o „hlubokém skepticismu“ kongresmanů.

Viceprezident Mike Pence loni v létě uvedl, že Spojené státy do roku 2020 vytvoří organizační strukturu svých vesmírných vojsk, aby si zajistily převahu ve vesmíru. Dřív byl podle Pence vesmír pokojný a nekonfliktní, teď je ale „přeplněný a nepřátelský“.

Podle agentury Reuters se o uznání vesmírných sil jako svébytné vojenské složky jedná v NATO. Podle některých diplomatů uvažuje aliance o jejím uznání v průběhu roku.