Fotografie štípání drátů mezi Maďarskem a Rakouskem spustila před 30 lety lavinu

Události: Výročí stříhání drátů (zdroj: ČT24)

Uplynulo třicet let od pořízení slavného snímku trhliny v železné oponě. Dne 27. června 1989 se na rakousko-maďarském pomezí sešli ministři zahraničí obou zemí, aby přestřihli dráty a zapózovali fotografům. Symbolické gesto navazující na několikatýdenní bourání hraniční bariéry dodalo odvahu mnoha východním Němcům, kteří se v následujících měsících přes Maďarsko pokusili dostat na Západ.

Rakouský ministr zahraničí Alois Mock a jeho maďarský protějšek Gyula Horn na společné hranici rozstřihli plot, který čtyřicet let odděloval nejen jejich země, ale celé dva světy. Dva muži v oblecích měli v ruce velké nůžky a obklopil je hrozen žurnalistů.

Jedním z nich byl Bernhard Holzner, který tehdy pracoval pro šéfa rakouské diplomacie. Tvrdí, že právě on přišel s nápadem na společné focení v lesích u maďarské Šoproně. „Dopad té fotografie si absolutně nikdo nedokázal představit. Ani politici a lidé z ministerstva, ani přítomní novináři,“ vzpomíná a dodává: „Mně bylo jasné, jak důležité a skvělé je odstranění železné opony coby technické překážky.“

Maďaři začali bourat plot už druhého května. O fotografie Bernharda Holznera z té doby ale média neměla zájem. Proto na hranici přivedl ministry.

Plot se do Maďarska vrátil

Jeho zásluhy později ocenil německý prezident vyznamenáním. Fotku totiž viděli ještě ten večer východní Němci. V domnění, že padají hranice, se jich v létě tisíce vydaly do Maďarska – často pod záminkou dovolené – a snažili se dostat na Západ.

Otevření maďarských hranic korunoval v prosinci 2007 vstup do Schengenského prostoru. O dalších osm let později se plot na maďarské hranice začal vracet. Oddělil zemi od Srbska a Chorvatska, z nichž většinou pěšky přicházeli především Syřané, Afghánci a Iráčané utíkající před válkou, bídou a diktaturou.