Při rekonstrukci Notre-Dame mohou pomoci tesaři ze „středověkého“ hradu v Burgundsku

Horizont ČT24: Tesaři pracují na stavbě středověkého hradu Guédelon už dvacet let (zdroj: ČT24)

Po dubnovém požáru katedrály Notre-Dame neustává debata o způsobu její rekonstrukce a návratu do původní podoby. Pomoci mohou zkušenosti tesařů, kteří už dvacet let pracují na stavbě hradu Guédelon v Burgundsku. Postupují podle středověkých metod a výsledek zatím vypadá natolik autenticky, jako by hrad na místě stál celá staletí.

„Objevily se domněnky, že musí padnout hektary a hektary lesa, aby se opravila dřevěná střecha Notre-Dame. Guédelon ale jasně ukazuje, že to není nutné,“ poznamenala Sarah Prestonová z tiskového úseku správy hradu Guédelon.

Na centrální halu hradu padlo pouze půl hektaru lesa, jelikož soukromí majitelé Guédelonu po tesařích požadovali, aby postupovali stejně jako jejich kolegové ve 13. století. Řemeslníci jsou přesvědčeni, že po dvou dekádách práce mají dostatek zkušeností na to, aby v postupech vzdělávali i tesaře v metropoli a opravili střechu Notre-Dame postaru.

Nápad se líbí i archeologovi Francoisovi Blarymu, který bude francouzské vládě ohledně rekonstrukce poničeného Notre-Dame radit. Chrám přišel při požáru nejen o střechu, ale i o centrální věž.

Podle archeologa mohou být dělníci užiteční spíš při studiu budovy než při samotné opravě. „Není moc vhodné plánovat stejnou rekonstrukci jako ve středověku. Ale můžeme přemýšlet o renovaci à la 21. století, která může velmi silně připomínat původní postupy,“ řekl Blary.