Z muničních skladů v kazašském Arysu hodiny hřměly exploze. Vláda rozhodla evakuovat celé město

Kazašská vláda nařídila plošnou evakuaci pětačtyřicetitisícového města Arys na jihu země. Přinutila ji k tomu série výbuchů v muničních skladech v prostorách místní vojenské jednotky. Média informovala, že lidé začali z města prchat sami. Příčiny explozí, které si vyžádaly jednu lidskou oběť, se zatím vyšetřují.

„Lidé opouštějí město, jak mohou. Někteří usedají do auta a chvatně odjíždějí, jiní odcházejí pěšky, další jedou na jízdních kolech,“ vylíčil server Nur.kz.

„Evakuujeme lidi. Být poblíž města je mimořádně nebezpečné. Vybuchují náboje, létají bomby. Některé domy jsou zničené. Střepiny dopadaly na pole a vyvolaly požár,“ řekl portálu Tengrinews jeden z vojáků, kteří evakuují obyvatele města armádními vozidly na bezpečné místo.

Podle prvních zpráv nejprve zazněla mohutná exploze, následovala série výbuchů, které byly podle svědků slyšet ještě o více než tři hodiny později. Podle guvernéra Turkestánské oblasti Umirzaka Šukejeva jeden člověk zahynul, když jeho automobil zasáhl granát. Přes třicet osob bylo zraněno, z toho dvě těžce.

Podle některých zdrojů vyhledalo lékařskou pomoc sedmdesát lidí. Ministr obrany Nurlan Jermekbajev ujistil obyvatelstvo, že ve skladech nebyl uložen žádný radioaktivní materiál. Do Arysu se vypravil kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev.