Irové hlasují o snazší cestě k rozvodu. Dosud musely páry dokazovat, že žijí roky odděleně

Horizont ČT24: Irové mají šanci zjednodušit rozvody (zdroj: ČT24)

Irsko v pátek kromě europoslanců vybírají obecní zastupitele a v referendu rozhodují o změně pravidel rozvodů. V současnosti musí znesváření manželé soudu dokázat, že nejméně čtyři z posledních pěti let žijí odděleně. Tato podmínka je přímo zakotvena v ústavě. Úplný zákaz rozvodů zrušila tato silně katolická země až v polovině 90. let.

Irsko postupně uvolňuje pravidla života daná církví. V referendech o změnách ústavy už voliči zrušili zákaz potratů a legalizovali sňatky osob stejného pohlaví. Teď se chystají zjednodušit i rozvody, které legalizovali jako poslední západní země teprve před 24 lety, rozdílem pouhého půl procenta hlasů.

„Vehementně se zdůrazňovalo, že povolení rozvodu ‚otevře stavidla‘, že je to ‚šikmá plocha‘. Že to zcela rozboří instituci manželství. To se nestalo,“ připomíná historik Diarmaid Ferriter.

Zákaz rozvodů nahradila v roce 1995 přísná podmínka, která má rodiny udržet pohromadě. Manželé se v Irsku mohou rozvést jen v případě, že prokážou, že čtyři z posledních pěti let žijí odděleně.

Velké náklady a dlouhodobý stres

Největší problém podmínka představuje v rodinách, kde dochází k domácímu násilí. Kromě emočního vyčerpání je lhůta náročná i finančně, jelikož právníci běžně vyjdou na desítky tisíc eur.

Svatby a rozvody v Irsku
Zdroj: ČT24

Rozvodovost v Irsku je tak stále nízká, přestože se vztahy rozpadají jako kdekoliv jinde. „Lidé stále využívají možnost právní odluky. Ta je stejná jako rozvod až na to, že neumožňuje nový sňatek,“ vysvětlil emeritní profesor sociální politiky Tony Fahey.

Kritici za touhou ukončit vztah a začít nový vidí celosvětový kulturní posun. Od sebezapření k okamžitému uspokojování potřeb. „Rodina v Irsku se za posledních 20 let hodně proměnila. Samozřejmě nejen kvůli umožnění rozvodu. Irsko se stalo mnohem individualističtější zemí. Už nejsme tolik oddaní oddanosti, mohu-li to tak říct, jsme víc oddaní své vlastní svobodě,“ říká David Quinn z Institutu Iona pro náboženství a společnost.

V očích aktivistů je rychlý rozvod cestou do amorálního pekla, proto by chtěli v ústavě zachovat nějakou zkušební dobu. Vláda však otázku postavila tak, že pokud voliči řeknou „ano“, konkrétní podmínky k ukončení manželství už budou určovat jen politici.