Rakouský kancléř Kurz žádá konec šéfa vnitra Kickla, ministry za svobodné mají nahradit odborníci

Rakouský lidovecký kancléř Sebastian Kurz navrhne prezidentovi odvolání ministra vnitra Herberta Kickla ze Svobodné strany Rakouska (FPÖ). Ta už dříve oznámila, že by v takovém případě stáhla z vlády všechny své ministry. Podle Kurze by jejich místa mohli až do předčasných voleb zaujmout odborníci či vysocí úředníci z příslušných resortů. Vládní krizi v Rakousku vyvolal skandál kolem dlouholetého předsedy FPÖ Heinze-Christiana Stracheho.

Kurz již dříve řekl v reakci na skandál kolem Heinze-Christiana Stracheho, který v sobotu odstoupil z čela svobodných i z postu vicekancléře, že je nepřijatelné, aby Kickl byl ministrem vnitra během nadcházejícího vyšetřování. Po pondělním večerním jednání s Kicklem pak Kurz prohlásil, že prezidentovi Alexanderu Van der Bellenovi navrhne, aby ministra odvolal.

Německá média v pátek zveřejnila tajně pořízené video zachycující Stracheho, jak slibuje veřejné zakázky údajné ruské investorce výměnou za podporu v kampani před předčasnými volbami v roce 2017. Skandál dopadl i na Kickla, který byl v době pořízení předloňského videa generálním tajemníkem FPÖ.

Kurz o víkendu vypověděl koaliční smlouvu své Rakouské lidové strany (ÖVP) s FPÖ, stále ale existovala možnost společné vlády do předčasných voleb.

Události ČT: Rakouská vládní krize (zdroj: ČT24)

Hofer: Všichni naši ministři odejdou

Designovaný předseda FPÖ a ministr dopravy Norbert Hofer už dříve řekl, že v případě Kiceklova odchodu skončí všichni ministři za Svobodné. „Jakožto ministři se vzdáme všech svých mandátů, pokud ministr vnitra Herbert Kickl složí své funkce,“ prohlásil Hofer.  

Také mluvčí FPÖ v reakci na Kurzova slova v pondělí večer zopakoval, že v případě Kicklova odvolání opustí vládu všichni ministři za svobodné. Ti ovládají kromě ministerstva vnitra například i rezorty obrany či zahraničí.

Hofer večer v rozhovoru s veřejnoprávní televizí ÖRF neřekl, kdy ministři jeho strany z vlády odejdou. Podle něj je třeba zajistit „spořádaný přechod“. Důležité je podle Hofera, aby v zemi panovala stabilita.

Kancléř Kurz už v pondělních rozhovorech s deníky Kurier či Österreich potvrdil, že Kickl nemůže jako ministra vnitra nechat „vyšetřovat sám sebe“. Kickl byl v době pořízení videa se Strachem v roce 2017 generálním tajemníkem FPÖ.

Zastánce tvrdé protiimigrační linie Herbert Kickl je podle agentury Reuters nejkontroverznějším ministrem rakouské vlády i kvůli loňské policejní razii v kontrarozvědce BVT. Policie při razii zabavila i nosiče dat s velmi citlivými informacemi, například o pravicových extremistech. Opozice pak Kickla vinila z pokusu o čistku v BVT.

Kurzovi hrozí vyjádření nedůvěry

Nejsilnější rakouská opoziční strana, sociální demokracie (SPÖ), požaduje, aby skončila celá Kurzova vláda a aby zemi do předčasných voleb vedla vláda odborníků. Podle předsedkyně sociálních demokratů Pamely Rendiové-Wagnerové, která se v pondělí večer sešla s prezidentem Van der Bellenem, by konec celé vlády byl „dobrým a přijatelným řešením“. Politická krize kolem FPÖ už podle ní přerostla ve „státní krizi“.

Další opoziční strana Nyní (Jetzt) už dříve uvedla, že hodlá na příštím zasedání parlamentu podat návrh na vyjádření nedůvěry vládě kancléře Kurze. Zda by v takovém případě SPÖ hlasovala pro vyjádření nedůvěry, Rendiová-Wagnerová ale neřekla.

Pro vyjádření nedůvěry Kurzově vládě by nicméně v parlamentu mohla hlasovat i FPÖ. Dosavadní ministr vnitra Kickl agentuře APA řekl, že „podle selského rozumu je celkem těžké žádat důvěru po někom, komu jste právě vyjádřili nedůvěru“. Kickl také odmítl argumenty kancléře, kterými zdůvodnil nutnost jeho odvolání.

Kurzova ÖVP přitom ze skandálu FPÖ patrně vzešla posílena. Podle průzkumu, který v pondělí zveřejnil server Oe24.at, by nyní lidovce v parlamentních volbách podpořilo 38 procent občanů, což je čtyřprocentní nárůst oproti předchozímu průzkumu. FPÖ klesla o pět procent na 18 procent. 

Evropská média spekulují, zda byl skandál záměrně načasován před volbami

Rakouskou vládní krizí se obsáhle zabývá také evropský tisk. Řada médií se přitom zamýšlí nad tím, zda byl skandál záměrně načasován těsně před volbami do Evropského parlamentu a nakolik může ovlivnit šance na úspěch evropské krajní pravice, která si od voleb slibuje posílení svých pozic.

Deník The Times například poznamenal, že voliči, kteří jsou rozhodnutí hlasovat pro krajní pravici, mohou Stracheho aféru odmítnout jako zinscenovanou hru. „Ale pro nerozhodnuté voliče jsou špatná pověst zrady a korupce a vyhlídka mezinárodní izolace odstrašující,“ uvedl list.

Podle jiných médii je aféra ve skutečnosti namířená proti ctižádostivému kancléři Sebastianu Kurzovi. „Vše ukazuje na to, že zveřejnění případu právě v této chvíli mělo jen nepřímo za cíl způsobit krizi vůdci FPÖ,“ napsal polský deník Rzeczpospolita. Podle listu je odhalení skandálu také součástí současných politických bojů v Evropě.

Orbán: V Rakousku nastala lovecká sezona

Rakouští zástupci v pondělí chyběli při slavnostním otevření prvního úseku testovací trasy pro inovativní dopravní řešení v západomaďarském městě Zalaegerszeg, informovala agentura APA. Účast na akci odřekl i rakouský ministr dopravy Hofer. „Naši rakouští přátelé k nám teď nepřijedou, protože u nich byla zahájena mimořádná lovecká sezona,“ komentoval situaci v pondělí maďarský premiér Viktor Orbán.

K aféře se vyjádřil i Kreml, mluvčí Dmitrij Peskov ujistil, že se skandálem kolem tajně pořízeného videa nemají nic společného.