Na Slovensku bude možné hrát hymny cizích států. Poslanci po pěti dnech znovu změnili zákon

Slovenský parlament změnou zákona zrušil omezení pro hraní či zpívaní hymny cizího státu lidmi a firmami, které schválili poslanci minulý týden, a prolomili tak i veto prezidenta Andreje Kisky. Nejnovější změnu zákona podpořila výrazná většina přítomných poslanců z řad vládní koalice i opozice. Platnost nabude po podpisu prezidentem a po zveřejnění ve sbírce zákonů.

Původně schválená novela o státních symbolech pod hrozbou pokuty umožňuje hrát nebo zpívat hymnu cizích zemí na Slovensku jen v případě, že je přítomna i oficiální delegace daného státu. Tato úprava vstoupila v platnost k 15. květnu.

Nyní ale parlament do zákona doplnil ustanovení, že zmíněným omezením není dotčeno právo lidí a právnických osob hrát nebo zpívat státní hymnu jiného státu.

Hymny se hrají například při návštěvě vrcholných politiků na Slovensku, ale také během nynějšího hokejového šampionátu, který hostí Bratislava a Košice. Příslušníci početné maďarské menšiny na Slovensku zase často používají státní hymnu Maďarska.

Podle dřívějšího vyjádření předsedy parlamentu a šéfa nacionalistické vládní Slovenské národní strany (SNS) Andreje Danka by se původně schválená regulace vztahovala pouze na hraní a zpívání hymny jiných států během státního svátku, výročí a dalších významných příležitostech.

Právě SNS do zákona o státních symbolech dříve prosadila zpřísnění podmínek hraní a zpívání hymny jiných zemí a také ustanovení, že sportovci při reprezentaci země musejí upřednostnit na dresech státní znak.

Slovenští hokejisté nakonec nastoupili na šampionátu v dresech se státním znakem
Zdroj: David W Cerny/Reuters
Dres slovenské hokejové reprezentace (2019)
Zdroj: ČT24

Slovenský hokejový svaz totiž původně chtěl na dresech reprezentace pro nynější hokejový šampionát použít státní znak v upravené podobě a se stylizovanými hokejkami. Krátce před zahájením turnaje minulý týden svaz ale ustoupil a pro hráče připravil dresy se státním znakem na hrudi. V opačném případě by slovenští hokejisté museli dresy měnit v průběhu mistrovství.

Ustanovení ohledně používání státního znaku na dresech sportovců zůstane v platnosti i po nyní schválené novele zákona.