Dva týdny do hokejového šampionátu. Slovensko neví, jestli pustí na mistrovství hymny ani jaké budou mít Slováci dresy

Události: Slovensko neví, jestli pustí na mistrovství hymny a jaké budou mít Slováci dresy (zdroj: ČT24)

V pátek 10. května začne na Slovensku mistrovství světa v ledním hokeji. Přípravy ale komplikuje novela zákona o státních symbolech. Pokud by začala platit, musel by slovenský národní tým na poslední chvíli změnit podobu dresů. Do normy se navíc dostal paragraf omezující hraní hymny cizích států.

Místo trojvrší tři hokejky. Když slovenský hokejový svaz v září loňského roku představil nové dresy národního týmu, netušil, jaké pozdvižení vyvolá. „Tři hokejky místo trojvrší symbolizují naši zemi, vítězství. Je to pozitivní a moderní logo,“ uvedl loni bývalý reprezentant v hokeji Marián Hossa.

Slovenské národní straně (SNS) se ale podoba dresů nelíbila a navrhla novelu zákona, podle které by měli reprezentanti nosit znak jen v oficiální variantě. Do novely se ale dostal i zákaz hrát hymnu cizího státu na veřejných akcích, pokud není přítomná delegace této země. 

„Vůbec není pravda, že zakazuje jinému národu zpívání hymny. Ale říkáme, že v památné státní dny se má výlučně zpívat slovenská hymna. Za přítomnosti jiné státní delegace i hymna jiného státu,“ uvedl předseda SNS Andrej Danko. Podle něj novela omezuje hraní cizí hymny jen o státních svátcích.

Kiska normu nepodpořil, poslancům ji vrátil v celku

Novela má začít platit od poloviny května, tedy v době hokejového šampionátu. Není proto jasné, v jakých dresech slovenská reprezentace nastoupí. A nejistota panuje i okolo toho, zda mohou na zápasech zaznít hymny zúčastněných zemí.

Vláda proto požádala o pomoc prezidenta Andreje Kisku. Doufala, že prezident sporný paragraf o hymně vetuje, jenže prezident vrátil Národní radě předlohu celou. „V době výroby sportovních dresů nebylo objektivně možné předpokládat schválení předmětné právní úpravy. V zájmu právní jistoty měl proto zákonodárce zvolit pozdější datum účinnosti,“ vysvětlila prezidentova kancelář začátkem dubna.

Poslanci tak budou den před začátkem šampionátu hlasovat o normě jako o celku. Pokud novelu schválí, tak včetně ustanovení o hymně – pokud ji zamítnou, padne regulace státního znaku.

Regulace o hymnách vadí maďarské menšině

Regulace upravující, kdy má či nemá znít zahraniční hymna, navíc pobouřila maďarskou menšinu.  Pro novelu hlasovala i část poslanců vládního Mostu-Híd, který Maďary zastupuje. Šéf strany Béla Bugár se omluvil, zároveň ale pohrozil odchodem z koalice. „Nikdo nebude moci být potrestaný za to, že zpívá hymnu cizího státu,“ zdůraznil.

Nejhlasitěji se ale proti úpravě ozvali fanoušci fotbalového týmu Dunajská Streda, kteří hymnu jižního souseda zpívají na zápasech. Změna vadí i Maďarsku. „Vždy mluvíme o Evropě národů, ale to neznamená, že mají být proti jinému národu podnikány jakékoliv kroky,“ zkritizoval slovenský zákon šéf kanceláře maďarského premiéra Gergely Gulyás.