Omámila americkou smetánku i banky. Sorokinová stráví roky ve vězení, zůstaly po ní milionové dluhy

Horizont ČT24: Rozsudek nad podvodnicí Sorokinovou, která oklamala smetánku v USA (zdroj: ČT24)

Podvodnice Anna Sorokinová, která se vydávala za bohatou dědičku a podvedla banky, hotely i přátele, stráví až dvanáct let za mřížemi. Zaplatit musí i pokutu ve výši v přepočtu zhruba 4,6 milionu korun. Podle prokuratury Sorokinová okradla lidi o více než šest milionů korun. Když byla ještě na svobodě, sledovaly její účet na Instagramu tisíce lidí.

Osmadvacetiletá Sorokinová, známá mezi přáteli jako Anna Delveyová, je za mřížemi už skoro dva roky. „Plakala pouze jedinkrát, a to nad oblečením, které vyfasovala od vězeňské služby,“ prohlásila prokurátorka Catherine McCawová.

Do zaplněné soudní síně přišla Němka ruského původu v dobré náladě. „Omlouvám se za chyby, kterých jsem se dopustila,“ prohlásila. Soudkyně Diane Kieselová vynesla trest v rozmezí čtyř až 12 let vězení. O podmínečné propuštění může požádat po odpykání čtyř let.

Z Ruska přes Německo až do USA

Sorokinová se narodila v Rusku v rodině řidiče. Když jí bylo 16 let, přestěhovala se rodina do Německa. Úřad pro imigraci a cla (ICE) v této souvislosti zdůraznil, že Sorokinová je německá občanka, která neměla povolení k prodlouženému pobytu v USA. Až si trest odpyká, chce úřad řešit její vyhoštění.

Anna Sorokinová u soudu
Zdroj: Steven Hirsch/AP/ČTK

Podle soudkyně Kieselové byla mladá žena „oslněna leskem New Yorku“. „Chtěla všechno, co se dá získat za peníze, avšak s tím rozdílem, že žádné peníze neměla,“ upozornila a poukázala na luxusní život Sorokinové, která si užívala značkového vína a soukromých letadel. „Všechno to byl jeden velký podvod,“ dodala soudkyně.

Sorokinová vyvolávala v americké smetánce důvěru předstíráním, že je dědičkou impéria o hodnotě 1,5 miliardy dolarů. Za sebou pak zanechávala nesplacené účty v hotelech i letoviscích. Za dovolenou v paláci v marockém Marrákeši po ní zůstalo nezaplacených 62 tisíc dolarů (1,4 milionu korun).

Jako důkazní materiál se u soudu objevilo prohlášení banky, po níž Sorokinová chtěla půjčku 22 milionů dolarů (504 milionů korun) na svůj budoucí klub. Podařilo se jí od banky získat půjčku 100 tisíc dolarů (2,2 milionu korun), jež nikdy nesplatila. Z této sumy zaplatila 30 tisíc dolarů (687 tisíc korun), které dlužila za účet v newyorském luxusním hotelu.

Anna Sorokinová přichází k soudu
Zdroj: Shannon Stapleton/Reuters

Příběh Sorokinové se dočká filmového ztvárnění

Zprávy o Sorokinové se v dobách její „slávy“ objevovaly denně na Instagramu, kde měla tisíce příznivců. Producentka Shonda Rhimesová a filmařka Lena Dunhamová nyní pracují odděleně na filmovém ztvárnění osudu Anny Delveyové.

Při rozhovorech ve věznici Sorokinová údajně nevykazovala známky žádné lítosti, ale starala se o to, kdo ji bude v připravovaném seriálu hrát. Fotografka Rachel Williamsová, která o Sorokinové napsala článek pro Vanity Fair a skandál odhalila, v červenci vydá knihu s titulem My Friend Anna.