V Súdánu zadrželi dva bratry sesazeného prezidenta Bašíra

V Súdánu zadrželi dva bratry sesazeného prezidenta Umara Bašíra, oznámila armáda. Agentura Reuters to označila za další krok v rámci operace s cílem uvěznit „symboly předchozího režimu“. Bašír byl svržen minulý čtvrtek. Nejprve ho drželi v domácím vězení, poté byl převezen do věznice s maximální ostrahou, kde je na samotce. V Chartúmu ve čtvrtek lidé znovu demonstrovali. Podle agentury Reuters šlo o největší demonstraci od Bašírova svržení.

K budově ministerstva obrany přišly tisíce lidí žádajících předání moci civilistům. „Lid si zvolil svobodu a revoluci, civilní vládu, civilní vládu,“ skandovali Súdánci.

Pod vojenskou či policejní kontrolu se dostaly i speciální vojenské jednotky blízké Bašírově vládní straně, prohlásil mluvčí přechodné vojenské rady, která v zemi převzala moc.

Súdánská armáda odstranila prezidenta po několikaměsíčních demonstracích veřejnosti. Tyto akce byly reakcí na zdražování paliv a potravin, postupně ale přerostly v protesty přímo proti Bašírovi, který byl u moci od roku 1989. Při zásazích policie během demonstrací zemřelo nejméně 38 lidí.

Přechodná vojenská rada by měla fungovat do voleb, které se podle představ armádních pučistů budou konat nejpozději za dva roky. Demonstranti však požadují civilní vládu. Obávají se, že vojáci se budou chtít u moci udržet déle a budou pokračovat v Bašírově autoritativním způsobu vládnutí.

Súdánská opoziční koalice vyzvala tento týden armádu, aby ustavila vládní radu vedenou civilisty a se zastoupením armády. Vojenská rada oznámila, že je ochotná některým požadavkům demonstrantů vyhovět. Na mysli měla například boj proti korupci, avšak dala najevo, že moc oponentům nepředá.

USA dál vedou Súdán jako zemi podporující terorismus

Súdán zůstává navzdory současnému vývoji na americkém seznamu států podporujících terorismus. Americké ministerstvo zahraničí ve čtvrtek oznámilo, že USA podporují demokratickou a mírovou změnu režimu pod vedením civilistů, kteří budou reprezentovat všechny Súdánce.

Mluvčí ministerstva Morgan Ortagusová zopakovala, že Súdán na seznamu sponzorů terorismu zůstává. Dodala, že politika Washingtonu vůči Súdánu bude založena na vývoji a činech přechodných institucí. Za kladné USA považují rozhodnutí o propuštění politických vězňů a zrušení zákazu vycházení.