Le Parisien: Alarm hlásil požár Notre-Dame o 20 minut dříve, počítač ale poslal pracovníky jinam

Události: O budoucí podobě katedrály Notre-Dame rozhodne konkurz (zdroj: ČT24)

V pokračujícím vyšetřování požáru pařížské katedrály se pozornost zaměřila na pracovníky bezpečnostní služby. Uvedl to list Le Parisien. Prokurátor hlavního města Francie Rémy Heitz v úterý potvrdil, že protipožární alarm hlásil anomálii už v 18:20, ale příslušný pracovník žádný oheň nezaznamenal. Podle zdrojů listu Le Parisien se tak mohlo stát proto, že kvůli počítačové chybě alarm nahlásil špatný sektor a poslal pracovníky na špatné místo. Ztraceny tak byly cenné minuty do příjezdu hasičů. Hlásič se ozval znovu v 18:43, kdy už ale plameny šlehaly v úrovni krovu.

List napsal na svém webu, že ze středečních výslechů se zaměřila pozornost vyšetřovatelů na dva pracovníky bezpečnostní služby, kteří podle prohlášení jako první viděli plameny. V tu chvíli už ale dosahovaly téměř tří metrů.

„Na kontrolních obrazovkách už předtím blikal požární poplach. Jenže podle našich informací ukázala počítačová chyba agentům špatné místo. Způsobilo to zpoždění hasičského zásahu?“ ptá se pařížský list. Odpověď podle něj ukáže až vyšetřování.

Le Parisien rovněž píše, že pracovníci sdělili policii, že ohnisko požáru bylo umístěno v rohu na základně věže Notre Dame, na straně u řeky Seiny. Když dorazili na místo výtahem, oheň už plál a oni nemohli nic dělat. Podle listu vyšetřovatelé zvažují i možnost zkratu elektrického proudu. Zajímají se o výtahy, které byly kvůli rekonstrukci katedrály vybudovány. List ale s odkazem na zdroj blízký vyšetřování píše, že vyšetřovatelé připouštějí také možnost, že příčina požáru nemusí být nikdy odhalena.

Spekulace o pozdním příjezdu hasiči vyvracejí

Pařížští hasiči se ve středu ohradili proti spekulacím, že by k požáru katedrály Notre-Dame v pondělí dorazili pozdě. Jejich včasný a masivní zásah naopak zachránil dvě čelní věže, a možná tak zabránil zřícení celého kostela, uvedl mluvčí hasičů Gabriel Plus. Tři velká kruhová okna, takzvané rozety, jsou podle něj po požáru v dobrém stavu, zřítit by se ale mohly štíty, v nichž jsou dvě z nich zasazeny.

„Od okamžiku, kdy nás zavolali, jsme nenabrali žádné zpoždění,“ uvedl Plus. Hasiči podle něj u katedrály byli za méně než deset minut. Pokud by nezasáhli včas a v takovém počtu, oheň by podle Pluse zasáhl i dvě čelní věže gotického chrámu, které se mohly následně zbortit.

„Je jasné, že kdybychom nebyli tak rychlí, dvě čelní věže by se zřítily, to můžu říct s jistotou,“ uvedl také zástupce ředitele pařížských hasičů Philippe Demay. Celkem se boje s požárem, který trval devět hodin, zúčastnilo 600 hasičů.

Vzdušnost katedrály. Skvělá pro bohoslužby, ale tragická při požáru

Server BBC cituje profesora požární vědy na Imperial College London Guillerma Reina, podle kterého hasiči dokázali téměř zázrak. Střecha je komplexní kus tesařské práce, složený z tenkých a silných kusů dřeva. Tenké oheň rozpálí a rychle shoří, silnější kusy dřeva se od nich zapálí a hoří pak dlouho.

Gregg Favre, bývalý velitel hasičského sboru St. Louis v USA, připomněl, že k ohni je třeba kyslík, palivo, teplo a chemická řetězová reakce. Dřevo odstranit nelze a teplo, které při ohni těchto rozměrů vzniká, je obrovské. „Zbývá kyslík. Bohužel je u kostelů téměř nemožné jakkoli regulovat přísun vzduchu. Jejich design má být otevřený a vzdušný, což je skvělé pro nedělní bohoslužby, ale osudné při snaze zamezit šíření požáru,“ napsal na Twitteru.