K největším indonéským volbám přišlo téměř 200 milionů lidí. Prezident Widado zatím vítězí

Téměř dvě stě milionů voličů vybíralo ve středu nového indonéského prezidenta a parlament. Je to vůbec poprvé, kdy třetí největší demokracie na světě spojila dvě význačná hlasování v jeden den. O post prezidenta usiluje současná hlava státu Joko Widodo a jeho někdejší protikandidát z minulých voleb Prabowo Subianto. Po sečetení většiny vzorků takzvaných „rychlých součtů“ hlasů vede Widodo. V parlamentních volbách, které se konaly zároveň, je zatím s více než polovinou získaných hlasů v čele vládní koalice, jež podporuje prezidenta Widoda.

Washingtonské Středisko pro strategická a mezinárodní studia uvedlo, že po sečtení 88 procent hlasovacích vzorků si nynější prezident Widodo zatím připisuje 55,8 procenta hlasů a armádní generál spojený s někdejším suhartovským diktátorským režimem Subianto má 44,2 procenta hlasů. Tento údaj odpovídá předvolebním průzkumům veřejného mínění. Podobně dopadly rychlé součty nezávislé mediální skupiny Kompas (54,2 procenta ku 45,8 procenta) či indonéské agentury SMRC (54,9 procenta ku 45,1 procenta).

Neoficiální „rychlé součty“ hlasů, které nabízejí organizace s akreditací od indonéských volebních úřadů, vycházejí ze vzorků z volebních místností po celé zemi. Agentura Reuters poznamenala, že tato sčítání se při předcházejících volbách ukázala jako spolehlivá. Widodův oponent Subianto však zveřejněným volebním odhadům nevěří a tvrdí, že na cestě k vítězství je on.

Kromě prezidentských voleb rozhodovali Indonésané rovněž v parlamentních a místních volbách. Jednalo se o největší a nejsložitější jednodenní volby na světě, k nimž se registrovalo 192,8 milionu oprávněných voličů. Při sčítání hlasů z parlamentních voleb vede s více než polovinou získaných hlasů vládní koalice, která podporuje prezidenta Widoda, oznámila organizace Indo Barometer po sečtení téměř 40 procent hlasovacích vzorků.

Volby pro čtvrt miliardy lidí

Volební klání znamenalo pro souostroví o celkové populaci 260 milionů lidí značnou logistickou zátěž. Spolu s hlavou státu totiž voliči během pouhých osmi hodin vybírali na dvacet tisíc zákonodárců z celkového počtu 245 tisíc kandidátů.

Podle agentury Reuters byli někteří voliči zmatení a nevěděli si s hlasováním rady. Do uren totiž museli vhodit hned pět volebních lístků; kromě prezidenta vybírali viceprezidenta, parlament a své regionální zastupitele. 

„Hlasovací lístky s fotkami kandidátů byly velmi matoucí. Ty ostatní zase měly spoustu jmen, která jsem nikdy neslyšel,“ uvedl pro Reuters Orlando Yudistira z Jakarty, který volil poprvé. Voliči ve věku 17 až 35 let přitom v Indonésii představují celou třetinu elektorátu. 

V Indonésii je častá korupce

Na hlasování napříč sedmnácti tisíci indonéskými ostrovy dohlíželo kvůli vysokému počtu voličů a riziku uplácení více než 1,5 milionu úředníků a 350 tisíc policistů. Ovlivňování voličů přitom není v zemi nezvyklé. Místní dostávají za svůj hlas obálky se zhruba 1,5 až sedmi dolary. Úspěšní kandidáti si pak své volební investice kompenzují ze státních peněz, uvedla agentura Reuters.

Joko Widodo
Zdroj: Antara Foto/Reuters

Současný prezident Widoda, který pochází z Jávy a dříve se živil jako prodavač nábytku, byl v minulém kole zvolen do čela státu s nadějí, že pomůže zlepšit některé z hlavních problémů země jako porušování lidských práv či zpomalený ekonomický růst. Jeho někdejší příznivci, kteří Widodovi přezdívali „indonéský Obama“, ale tvrdí, že jejich naděje zklamal. 

„Takzvaný Jokowi měl původně reputaci někoho, kdo bude zemi reformovat. Udělal ale příliš mnoho kompromisů a je nyní zcela jinou postavou,“ uvedl pro CNN Ben Bland, ředitel Lowy institutu, který se věnuje politice jihovýchodní Asie.

Volby ovlivnil konzervativní islám

Letošní volby byly nicméně v Indonésii, jež má největší muslimskou populaci na světě, ve znamení nárůstu konzervativního islámu. Ten výrazně ovlivnil kampaň několika kandidátů včetně Widoda, který dříve vystupoval spíše jako umírněný muslim. Ve snaze získat hlasy konzervativního obyvatelstva se ale nyní snaží do své koalice zapojit i náboženské strany. 

Středisko pro strategická a mezinárodní studia v Indonésii uvedlo, že si nynější prezident zatím připisuje 56,7 procenta hlasů a armádní generál spojený s někdejším suhartovským diktátorským režimem Prabowo Subianto má 43,3 procenta hlasů. Tento údaj odpovídá předvolebním průzkumům veřejného mínění, které přisuzovaly Widodovi dvouciferný náskok. Výsledky by měly být známy v průběhu středy.