V americké armádě už nesmějí sloužit lidé po změně pohlaví

Události ČT: Do americké armády už nesmějí lidé po změně pohlaví (zdroj: ČT24)

Do amerických ozbrojených sil už nesmějí vstoupit lidé, kteří podstoupili změnu pohlaví nebo o ni usilují. Vojáci s takzvanou genderovou dysforií budou moci ve službě zůstat, ale bez možnosti změny pohlaví. Nová pravidla začala platit tento týden. Prezidentu Donaldu Trumpovi a ministerstvu obrany trvalo jejich prosazení téměř dva roky, a to kvůli velkému odporu zastánců lidských práv.

Nejznámější transgenderovou osobou v americké armádě byla Chelsea Manningová, dříve vojín Bradley Manning. Do veřejného povědomí se nedostala kvůli změně pohlaví, ale v souvislosti s předáním tajných dokumentů serveru WikiLeaks.

Ostatní příslušníci armády, jejichž genderová identita není v souladu s fyzickým pohlavím, Manningovou nezmiňují rádi. Podle nich transgenderovým osobám, které slouží oddaně své zemi, v očích veřejnosti uškodila, čehož využili konzervativci ve vedení státu.

„Donald Trump a (viceprezident) Mike Pence věnují téměř každý den, kdy jsou v administrativě, prosazování zákeřného programu diskriminace,“ tvrdí vedoucí lidskoprávní kampaně Jodee Winterhofová.

Mezi transgenderové osoby v americké armádě patřila i Jennifer Longová. Odslouženo má devětadvacet let. Do výslužby odešla, protože už nedokázala tlak svých přímých velitelů vydržet.

Longová míní, že novým omezením se ozbrojené síly samy zbavují specialistů, které jinak složitě hledají. „Dnešní armáda je vybudována na základě vysoké odbornosti. Hledá ty největší talenty. A teď si výběr sama zúží, protože některým řekne, že jejich služba už není vítána.“

Odhady: V americké armádě je až patnáct tisíc transgenderových osob

Službu v armádě otevřeně transgenderovým osobám umožnil prezident Barack Obama. Jeho nástupce Donald Trump i přes hlasité protesty aktivistů tuto politiku změnil. „Dospěl k závěru, že (tato politika) narušuje vojenskou připravenost a soudržnost,“ vysvětlila prezidentovo rozhodnutí mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová.

V amerických ozbrojených silách aktivně slouží milion tři sta tisíc vojáků a dalších osm set tisíc příslušníků mají aktivní zálohy. Oficiální statistiky, kolik z nich se identifikuje jako trangender, Pentagon nemá. Hrubé odhady udávají od čtyř do patnácti tisíc osob.

Podle Jennifer Longové se praxe nyní vrací o roky zpět. Lidé jako ona budou v armádě sloužit dál. O tom, kým jsou, ale budou muset znovu mlčet.