Odhady z Kyjeva: O ukrajinské prezidentství se utkají Zelenskyj a Porošenko

Do druhého kola ukrajinských prezidentských voleb postoupili podle prvních odhadů komik Volodymyr Zelenskyj a stávající hlava státu Petro Porošenko. Zpřesněný průzkum provedený mezi voliči u volebních místností přisuzuje Zelenskému 30,6 procenta hlasů a Porošenkovi 17,8 procenta. Třetí skončila expremiérka Julija Tymošenková s 14,2 procenta hlasů, uvádí národní exit poll, který provedly Kyjevský mezinárodní institut sociologie a Centrum Razumkova. Tymošenková však označuje průzkumy za zmanipulované a tvrdí, že do druhého kola postupuje ona a Zelenskyj.

Stejně jako národní exit poll vidí šance tří čelných kandidátů i další čtyři průzkumy. Podle sondáže fondu Demokratické iniciativy Zelenskyj obdržel 30,4 procenta hlasů, Porošenko 17,8 procenta a Tymošenková 14,2 procenta hlasů. Průzkum televizního kanálu 1+1, pro který pracuje Zelenskyj, dává komikovi 30,1 procenta hlasů, Porošenkovi 18,5 procenta hlasů a Tymošenkové rovných 14 procent hlasů.

Společný exit poll médií 112 a NewsOne přisuzuje Zelenskému 30,7 procenta hlasů, Porošenkovi 18,6 procenta hlasů a Tymošenkové 13,9 procenta. Průzkum společnosti Socis uvádí, že Zelenskyj získal 29,25 procenta hlasů, Porošenko 19,19 a Tymošenková 13,75 procenta hlasů.

Na čtvrtém místě skončil zřejmě bývalý šéf opoziční proruské strany Opoziční blok Jurij Bojko, kterému odhady přisuzují devět až deset procent hlasů, a na pátém exministr obrany Anatolij Hrycenko, kterému dalo podle exit pollů hlas sedm až osm procent voličů. Ukrajinci vybírali prezidenta z rekordních 39 kandidátů.

Volební účast byla vyšší než před pěti lety

Sčítání postupuje pomalu. Po sečtení 59 procent hlasů vede Zelenskyj s 30,35 procenta hlasů, následuje Porošenko s 16,41 procenta a Tymošenková s 13,08 procenta hlasů.

K volbám přišlo podle ústřední volební komise 63,92 procenta z téměř třiceti milionů oprávněných voličů, což je více než před pěti lety. Tehdy dosáhla volební účast 59,48 procenta voličů. Druhé kolo se koná za tři týdny.

Tymošenková: Mám vlastní průzkum, podle kterého postupuji já

Volební štáb Tymošenkové už ale označil průzkumy u volebních uren za zmanipulované. Podle expremiérky, která se odvolala na průzkumy své politické strany Vlast, získal Zelenskyj 27 procent hlasů a druhá za ním je Tymošenková s 21 procenty. Porošenko je se 17,5 procenta až třetí, tedy nepostupující, tvrdí expremiérka.

„Jsme přesvědčeni, že průzkumy u volebních uren, podle nichž je Porošenko na druhém místě, neodpovídají skutečnosti. Svědčí o tom naše hodnocení a průzkumy. Naši lidé zorganizovali vlastní všeobecný průzkum,“ prohlásila politička.

Podle ruské státní agentury TASS Tymošenková vyzvala své stoupence, aby se dostavili k volebním místnostem a „domáhali se spravedlivého volebního výsledku“. Je prý přesvědčena, že po reálném sečtení hlasů „přestane Porošenkova mafie existovat“.

Tymošenková podle zpravodaje ČT Miroslava Karase nevylučuje, že může dojít k větším protestům. „Pravdou je, že před budovou ústřední volební komise se začínají stavět stany, na místě je policie a asi sto padesát lidí. Neví se přesně, kdo to je, proč tam přijeli,“ uvedl Karas.

Ruská služba BBC napsala, že „sportovně vyhlížející mladí lidé“ se začali na místě srocovat už během dne, ale odmítali odpovědět na dotazy, kdo jsou a čí zájmy zastupují. Podle BBC by mohlo jít o příslušníky hnutí odpůrců prezidenta Porošenka. Na místě se objevilo i několik podporovatelů Tymošenkové, dodala BBC. 

Julija Tymošenková při povolebním projevu ve svém štábu
Zdroj: Vasilij Fedosenko/Reuters

Zelenskyj: Je to první krok k velkému vítězství

Zelenskyj předpokládané výsledky prvního kola označil za „první krok k velkému vítězství“. Dodal, že „průzkumů je hodně, ale vítěz je jen jeden“. Volební tým Zelenského se údajně obává, že zástupci Tymošenkové budou odvolávat své lidi z volebních komisí, aby sabotovali proces sčítání hlasů.

Zelenskyj už během dne vyjádřil naději na změnu a „život v nové zemi“. Herec, scenárista a moderátor bez větších politických zkušeností v nedělním rozhovoru pro list Ukrajinska pravda řekl, že pokud v boji o prezidentský post neuspěje, soustředí se na parlamentní volby, které se budou konat letos na podzim.

Porošenko: Sdílím vaši touhu po změnách

Petro Porošenko promlouvá po volbách ve svém štábu
Zdroj: Vjačeslav Ratynskyj/Reuters

Porošenko v reakci na odhady výsledků uvedl, že po 21. dubnu, kdy se ve druhém kole rozhodne o obsazení postu prezidenta, zahájí Ukrajina „novou etapu návratu Donbasu a Krymu“. Obhajující prezident vyzval voliče svého hlavního soupeře, aby ve druhém kole přešli na jeho stranu.

„Sdílím vaši touhu po změnách,“ vzkázal ukrajinské mládeži Porošenko, kterého podle odhadu expertů v prvním kole podpořili především starší lidé žijící na západě země. Podpora Zelenského byla údajně rozložena s výjimkou západní Ukrajiny rovnoměrně. Dvě pětiny lidí, kteří mu v prvním kole odevzdali hlas, je mladších 35 let.

„Musíme se sjednotit, neztrácet čas. Naslouchám vám a prosím, abyste i vy naslouchali mně. Všechno naše úsilí v minulých pěti letech bylo zaměřeno na podporu mládeže, budoucího pokolení,“ konstatoval Porošenko. „Osud mě přivedl do boje s loutkou (oligarchy Ihora) Kolomojského, nedáme mu žádnou šanci,“ dodal.

Miliardář Kolomojskyj je považován za spojence a sponzora Zelenského, který svou nejpopulárnější roli prezidenta v sitcomu Služebník národa ztvárnil právě v televizi 1+1, kterou Kolomojskyj žijící v Izraeli a Švýcarsku ovládá.

Porošenko na ohlášení průzkumů reagoval slovy, že žádné informace o porušení volebních regulí výsledek nezpochybnily. „Tak ostrá konkurence na Ukrajině nikdy nebyla,“ řekl prezident. „Ještě to není vítězství, ale udělali jsme k němu ohromný krok,“ vzkázal svým stoupencům.

Ruský senátor: Moskva možná volby neuzná

Šéf zahraničního výboru horní komory ruského parlamentu Konstantin Kosačov prohlásil, že Moskva možná výsledky voleb neuzná. Podle něj byl nahlášen „fenomenální počet“ stížností na porušování volebních pravidel. Právě na reakci úřadů na tyto případy, a rovněž na průběhu druhého volebního kola, bude podle Kosačova záviset postoj Ruska. Kosačov také rozhlasové stanici Echo Moskvy řekl, že pro Rusko by jako ukrajinský prezident byl přijatelnější kdokoli jiný než stávající hlava státu Porošenko.

Podle sdělení ukrajinské volební komise a ministerstva spravedlnosti bylo během prvního volebního kola nahlášeno kolem dvou tisíc prohřešků proti volebním pravidlům, žádný z nich ale nebyl „systémový“. „Evidujeme izolované případy, ale ty jsou typické pro jakýkoliv volební proces v jakékoliv volební kampani,“ řekla tajemnice komise Natalija Bernatská. Výsledek voleb podle ní ovlivněn nebyl.

Některé stížnosti se týkají například agitace u volebních místností či údajných pokusů o kupování hlasů. Zahájeno bylo přes třicet trestních stíhání. Jedno z nich se zřejmě bude týkat i prezidentského kandidáta Oleha Ljaška, který zveřejnil svůj volební lístek s označením preferovaného kandidáta, což zákon zakazuje.

Na volby dohlíží téměř dva tisíce čtyři sta zahraničních pozorovatelů ze sedmnácti zemí a z několika mezinárodních organizací. Ruští pozorovatelé na Ukrajinu nesmějí, Kyjev je odmítl vpustit s tím, že jde o občany ze země agresora.

V Ukrajinou kontrolované části Donbasu se volilo, na Krymu nikoliv

Podle hlášení z Donbasu byl na územích kontrolovaných ukrajinskou armádou klid a volby probíhaly bez incidentů. Volební účast ale byla zřejmě nižší než na zbytku ukrajinského území. Samozvané proruské republiky volby bojkotovaly.

Hlasování se nekonalo ani na Ruskem okupovaném Krymu, kde tamní úřady považují ukrajinské volby za záležitost „cizího státu“. Ruská služba BBC napsala s odvoláním na ukrajinské pohraničníky, že Ukrajinci z Krymu, kteří kvůli volbám cestovali na pevninu, hlásili problémy, neboť ruští pohraničníci je prý zastavovali a ptali se, zda jedou volit.

Ukrajinští pohraničníci sice nemají informace o tom, že by ruská strana někoho z lidí, kteří přiznali, že jedou volit, od hranic vrátila. Zároveň ale „můžeme s vysokou pravděpodobností předpokládat, že tito lidé svůj hlas neodevzdali,“ citovala BBC Oleha Slobodjana z ukrajinské pohraniční služby. Podle ní překročilo minulý týden hranici víc lidí než v den voleb.

Ukrajinci žijící v zahraničí měli o volby zájem

Velký zájem byl o ukrajinské volby v zahraničí. Podle Ukrajinské pravdy se fronty tvořily hlavně v pobaltských republikách a v Polsku, kde mohou Ukrajinci hlasovat na čtyřech místech. Podle ukrajinského novináře Ihora Isajeva žijícího v Polsku zřejmě většina jeho krajanů odevzdala hlas Porošenkovi.

V Česku měli Ukrajinci možnost volit v Praze a v Brně. V Praze byl zájem velký a tvořily se fronty. Slabou účast naopak zaznamenal konzulát v Brně. Přijelo asi 900 lidí z celkových asi 4900 zapsaných. Volební účast tak nedosáhla ani pětiny, minule byla zhruba třetinová.