Muslimové se zpožděním pohřbívají první oběti útoku na Novém Zélandu, jde o syrské uprchlíky

Události: Na Novém Zélandu začali pohřbívat první oběti střelby v mešitách (zdroj: ČT24)

Na Novém Zélandu začali pochovávat první z padesátky obětí střelby ve dvou mešitách ve městě Christchurch. Podle BBC šlo o dva Syřany – otce a syna, kteří přišli do země loni jako uprchlíci. Bohoslužeb se zúčastnily stovky lidí. Podle islámské tradice by mrtví měli být pochováni co nejdříve, zde však musely být pohřební obřady odloženy kvůli identifikaci obětí. Výstavba zvláštního hrobu na městském hřbitově pro muslimské oběti zabrala úřadům čtyři dny.

Bohoslužeb v Christchurch, kde pozůstalým vypomáhají dobrovolníci, se zúčastnily stovky lidí. „Neměl bych stát před tebou, měl bych ležet vedle tebe,“ citovala agentura AFP mladšího bratra a syna zavražděného Syřana, který při útoku utrpěl zranění. 

Městské úřady vydaly striktní pokyny pro média, aby se během obřadů zdržela obtěžování pozůstalých. Imigrační služba ohlásila, že zpracovává víza pro příbuzné obětí, kteří se snaží na pohřby přijet ze zahraničí.

Identifikace obětí stále trvá

Místní policie zveřejnila prvních pět jmen z padesáti obětí. Jde o čtyři muže ve věku od 36 po 71 let a tříletého chlapce. Podle komisaře Mikeho Bushe policie dosud identifikovala a předala pozůstalým 21 těl. Doufá, že většinu obětí se podaří rozpoznat do konce dne.

Policie podle BBC vyjádřila pochopení pro frustraci, kterou zdlouhavá identifikace budí u pozůstalých, a přislíbila udělat vše, aby co nejdříve mohla vydat těla příbuzným.

„Bude to opravdu těžká doba. Christchurch už si prošel mnohým – zažili jsme zemětřesení, povodně, požáry a teď tento útok. Můžeme se na to dívat dvěma způsoby. Buď se ptát, proč se to stalo zrovna nám, nebo si říci, že jsme se s podobnými tragédiemi vyrovnávali už předtím a zvládneme to znovu,“ konstatoval radní v Christchurchi Jany Johanson.

Lidé se zbavují zbraní

Novozélanďané už začali na výzvu premiérky Jacindy Ardernové odevzdávat úřadům své zbraně. Farmář John Hart na sociálních sítích napsal, že předal policii svou poloautomatickou pušku kvůli riziku zneužití. Takové zbraně „v naší zemi nepotřebujeme“, napsal a vysloužil si příval urážlivých vzkazů od majitelů zbraní, zejména z USA.

Změny zákonů o střelných zbraních, které avizovala premiérka Ardernová, mezitím podle BBC podpořila myslivecká lobby, která vyzvala k zákazu poloautomatických zbraní a velkokapacitních zásobníků.

Premiérka Ardernová při návštěvě školy, kam chodili dva studenti zabití v mešitách, uvedla, že udělá vše pro to, aby útočník na mešity nedostal prostor šířit své rasistické názory.

O střelcově touze po pozornosti svědčí skutečnost, že zveřejnil 74stránkový manifest, v němž muslimy a imigranty označil za „vetřelce“ a sebe za rasistu. Osmadvacetiletý Australan Brenton Tarrant útok také nahrával a přenášel v přímém přenosu na internetu. Muž byl obviněn z vraždy.

Svolávání k modlitbám zazní z televize i rádia

Ardernová ohlásila na pátek dvě minuty ticha, kterými Nový Zéland uctí památku obětí. Stane se tak týden po útoku, v době muslimských pátečních modliteb. Svolávání k modlitbám bude navíc vysílat státní televize a rozhlas.

Australský premiér Scott Morrison mezitím odsoudil výroky tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, který podle televize ABC označil útok za součást spiknutí proti islámu a Ankaře. Australský předseda vlády si v reakci na to předvolal tureckého velvyslance. „Shledávám tyto komentáře naprosto šokujícími,“ řekl Morrison.

Premiér žádá, aby zmíněné výroky byly odvolány a státní televize v Turecku přestala zkreslovat australskou politiku. „Počkám na reakci turecké vlády, než rozhodneme o dalších opatřeních, ale mohu ujistit, že všechny možnosti jsou na stole,“ prohlásil.