Hádka o tunel. Italská koalice se střetla kvůli rychlejšímu spojení Turína s Lyonem

Horizont ČT24: Italský vládní spor o železniční tunel (zdroj: ČT24)

Italská vládní koalice odvrátila první velkou krizi. Rozpoutal ji spor o tunel pod Alpami, který má výrazně zkrátit cestu mezi Turínem a francouzským Lyonem. Hnutí pěti hvězd chtělo tendry na další fázi stavby zastavit, koaliční partneři z Ligy naopak na pokračování projektu trvají a varují před ztrátou stovek milionů eur z evropských dotací. Kabinet kompromis nakonec našel, o osudu tunelu ale rozhodnuto není.

Vůbec nejsem přesvědčený, že Itálie ten projekt potřebuje.
Giuseppe Conte
italský premiér

Na vzniku nového železničního spojení mezi Turínem a Lyonem se Itálie s Francií shodla už před třiceti lety. Z jednoho města do druhého se vlaky dostanou už nyní, cesta ale trvá dlouhé čtyři hodiny. Nová železnice ji má zkrátit o polovinu. V posledních dnech se ale stala rozbuškou první vážnější krize uvnitř koalice.

Soutěž na stavbu bude. Kdo ji zaplatí, není jisté

„Nebyl jsem zvolen proto, abych zastavoval práce, ale abychom budovali infrastrukturu, kterou levice tak dlouho brzdila,“ tvrdí italský vicepremiér a ministr vnitra Matteo Salvini. V televizi dokonce pohrozil odchodem z vlády. Jeho Liga, která má kořeny právě v severní Itálii, chce trať za každou cenu dokončit.

Dominantní Hnutí pěti hvězd by ale ambiciózní projekt nejraději zastavilo a miliardy eur využilo jinak. „Požádal jsem premiéra, abychom se nezavazovali vložit peníze všech Italů do projektu, o kterém je potřeba znovu diskutovat,“ oznámil italský vicepremiér a ministr práce Luigi di Maio.

Debatu vyhrotil nedostatek času. Vláda nakonec soutěž na další fázi stavby nechala rozběhnout, ale bez jasného závazku, že zaplatí. K částečnému vítězství Ligy přispěla i hrozba vracení evropských dotací.

Spojení mezi Turínem a Lyonem
Zdroj: ČT24

Velké téma se z vysokorychlostního spojení Turína s Lyonem stalo krátce před evropskými volbami. Zastavením projektu by Hnutí pěti hvězd ukázalo, že má politicky navrch nad svým partnerem, který u voličů boduje protiimigrační rétorikou i výpady na adresu Bruselu.

Jeden politický triumf už se ale di Maiovu hnutí podařil. Minulý týden vláda spustila program štědrých dávek pro lidi s nízkými příjmy