Šefčovič podle Harabina užívá podvodně titul JUDr. „Šokuje mě, že může soudce takto lhát,“ reagoval v debatě

Sestřih první televizní debaty slovenských prezidentských kandidátů (zdroj: TV Markíza)

První televizní debata hlavních favoritů slovenských prezidentských voleb, kterou vysílala TV Markíza, se obešla bez ostřejších výpadů, potvrdila však rozdílné postoje kandidátů k EU. Zatímco právnička Zuzana Čaputová mluvila o nutnosti proevropské politiky, šéf krajně pravicové strany Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko Marian Kotleba se nechal slyšet, že by stáhl „okupační vlajky“ EU. Soudce nejvyšší soudu Štefan Harabin zase vytýkal Bruselu migrační politiku. Místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič se v diskusi vyhýbal odpovědím ohledně vládní strany Smer-SD.

Právě Čaputová, Šefčovič, Harabin a Kotleba jsou podle průzkumů nejpopulárnějšími ze 13 zájemců o post hlavy slovenského státu. První kolo voleb se koná v sobotu 16. března. Případné druhé kolo volby hlavy státu pak připadá na 30 března.

Kotleba a Harabin se opřeli do EU

„Z pohledu imigrace a z pohledu bruselského diktátu mezi panem Šefčovičem a paní Čaputovou není absolutně žádný rozdíl. Oni jsou jednoduše liberálové,“ řekl v debatě Kotleba, který zároveň přirovnal Šefčoviče k eurofanatikovi. Dodal, že jako prezident by stáhl vojáky z cvičení u ruských hranic a z prezidentského paláce by odstranil „okupační vlajky“, kterými Kotleba dlouhodobě označuje vlajky EU.

Harabin se zase označil za jediného křesťanského a národního kandidáta na slovenského prezidenta, v debatě v souvislosti s řešením migrační krize hovořil o snaze bruselských elit dostat migranty na Slovensko.

Nedávno obvinil politiky Smeru a Šefčoviče, že na Slovensko přivedli 1500 běženců. Kde jsou, ale není jasné. „Nemám speciální agenturu, abych jezdil po celém Slovensku a pátral po nich, zeptejte se občanů Slovenska,“ prohlásil kandidát. „Pan Harabin bojoval proti migrantům na videjkách a svými statusy, já jsem byl za jednacím stolem, kde jsem musel vysvětlovat, proč kvóty nebudou fungovat,“ zdůraznil Šefčovič.

Události ČT: Slovenská prezidentská debata se dotkla témat jako migrace či postoj k EU (zdroj: ČT24)

Právnička a místopředsedkyně neparlamentní strany Progresivní Slovensko Čaputová v debatě řekla, že se zasazuje o proevropskou a proatlantickou orientaci země. „Lidi mají dost hádek, mají dost toho, že máme osobní konflikty, místo toho, abychom se podíleli na řešení problémů této země,“ řekla kandidátka.

Čaputová zopakovala, že při žádosti o milost by přistupovala ke každému žadateli stejně. Šefčovič ji dříve kritizoval, že se podle něj jednoznačně nevyjádřila, zda by udělila milost i úřadujícímu prezidentovi Andreji Kiskovi, pokud by byl stíhán a odsouzen v daňové kauze své firmy. Kiska, který se o znovuzvolení již neuchází, podpořil v prezidentské kampani Čaputovou.

Fico ústavním soudcem? Šefčovič mlčí

Šefčovič v televizní debatě opět odmítl odpovědět, zda by jmenoval ústavním soudcem expremiéra a šéfa nejsilnější vládní strany Smer-SD Roberta Fica. Právě Fico nabídl prezidentskou kandidaturu Šefčovičovi, kterému Smer-SD financuje i část jeho kampaně.

Šefčovič rovněž nekomentoval kauzy Smeru-SD s odůvodněním, že je třeba se dívat do budoucna. „Kandidatura Roberta Fica je irelevantní. Tuto otázku nikdo nebude řešit, pan Fico nebude (na ústavního soudce) kandidovat,“ tvrdil Šefčovič.

Fico se původně ucházel o funkci předsedy ústavního soudu, krátce před únorovou volbou kandidátů na ústavní soudce se ale kandidatury vzdal. Jeho snaha o získání taláru se stala jedním z témat prezidentských voleb. Kiska i Čaputová se nechali slyšet, že by Fica nevybrali ústavním soudcem ze širšího seznamu kandidátů. 

Štefan Harabin v televizní debatě tvrdil, že Šefčovič, který v minulosti studoval například na Státním institutu mezinárodních vztahů v Moskvě, používá titul doktora práv nezákonně. Šefčovič to odmítl a zveřejnil takzvanou nostrifikační doložku, na jejímž základě mu Univerzita Komenského v Bratislavě vzdělání a titul z Moskvy uznala.

Dva protipóly slovenských voleb

„Podle mého soudu nelze označit konkrétního vítěze debaty, každý z nich měl k dispozici sedm minut času a potom mohl ještě minutu apelovat na své voliče a přesvědčovat je o tom, proč právě on či ona jsou nejlepšími kandidáty,“ podotkl zpravodaj ČT na Slovensku Lukáš Mathé, který již dříve absolvoval debaty pořádané slovenským tiskem.

„Čaputová si zakládá na tom, že nebude na nikoho útočit a že bude co nejpodrobněji odpovídat na kladené otázky. Harabin přichází s kontroverzními tvrzeními, možná nejostřejší pasáží té debaty bylo, když zopakoval své obvinění na adresu Šefčoviče, že používá titul doktora práv podvodně. Ten mu na to odpověděl, že lže a že ho převapuje, jak soudce může takto lhát,“ připomněl Mathé.

„Také Kotleba opakoval teze z minulých let, především týkající se jeho vůle vystoupit z Evropské unie nebo NATO. Obecně se dá říct, že jsou mezi těmi čtyřmi kandidáty dva póly – proevropsky zaměřená Čaputová a Šefčovič a proti nim Harabin a Kotleba,“ zdůraznil zpravodaj s tím, že podobné debaty mohou mít velký vliv, protože je může sledovat hodně diváků.

Zpravodaj ČT Mathé komentuje televizní prezidentskou debatu na Slovensku (zdroj: ČT24)