V baště brexitu na odchodu z EU trvají. Mnozí se cítili podceňovaní, vysvětluje revoltu byznysmen Mills

Události: V baště brexitu rozhodnutí o odchodu nelitují (zdroj: ČT24)

Obyvatelé jihoanglického města Southend-on-Sea se před třemi roky v referendu jasně vyjádřili pro odchod z Evropské unie. Ani dnes, kdy je nejistota ohledně vystoupení Británie z EU na samém vrcholu, by na svém rozhodnutí nic neměnili, i když jisté rozpaky neskrývají. Nespokojený je i hlavní sponzor Labouristické strany John Mills, který si jednání o odchodu představoval jinak. Jednodušeji a s výhodnějším výsledkem pro Británii.

„Současná situace je taková, že nikdo neví, co se odehrává. Tak zůstaňme u odchodu, mohlo by to být ještě horší,“ nabádá Roy, jeden z obyvatel Southend-on-Sea, které je díky svému více než dva kilometry dlouhému molu oblíbenou destinací turistů.

Na stole je stále odložení brexitu i tvrdý odchod bez dohody. Obavy, že nejtvrdší podoba brexitu napáchá hospodářské škody, jsou pro řadu lidí v Southend-on-Sea až druhořadým problémem. „Jde o to, že chceme naši zemi zase řídit sami. Bylo by jednodušší říct, že za 2. světové války bychom na tom byli líp, kdybychom se spojili s Hitlerem. Neudělali jsme to a podle mě to neuděláme ani teď,“ tvrdí majitel místního obchodu s rybářskými potřebami Rory Coase.

Do hry o podobu brexitu tento týden rázně vstoupila nejsilnější britská opoziční strana. Labouristé pohrozili, že jsou připraveni podpořit vypsání druhého referenda.

Před něčím takovým ale varuje největší sponzor Labouristické strany John Mills. V britském televizním dramatu „Brexit: Uncivil war“ byl zachycen jako jedna z důležitých postav kampaně za vystoupení. A obavy zatím nemá ani z tvrdého brexitu: „Měli bychom chvíli obtíže, ale velice rychle bychom se z toho zotavili, pokud se to stane. Nemyslím, že nastane konec světa.“

Teleshoppingový kanál Johna Millse
Zdroj: ČT24

Millsovo jméno nese největší britský teleshoppingový kanál, takže řada levicových voličů mu jako úspěšnému podnikateli věřila, že brexit se Británii vyplatí. „Nebude to něco jako triumf. Půjde o to získat to nejlepší řešení, vzhledem k tomu, v jaké jsme nyní pozici, která není uspokojivá,“ přiznává Mills.

Některým už ale s nejistotou ohledně brexitu dochází trpělivost a nekonečné spory ve Westminsteru nechtějí dál poslouchat. „Měli bychom zůstat v EU. Je s tím příliš potíží, příliš hádek. Prostě zůstat a soustředit se na práci jako vždycky,“ je přesvědčen malíř John.

John Mills
Zdroj: ČT24

Odchod je složitější, než jsem si myslel, přiznává John Mills

S jedním z nejviditelnějších zastánců odchodu Velké Británie z EU hovořil zpravodaj ČT Bohumil Vostal:

Bude brexit úspěch?
Brexit by měl být úspěchem, pokud budeme mít správnou dohodu. Je to mnohem složitější, než jsem si myslel. V roce 2016 jsem vedl kampaň za odchod z EU, myslel jsem si, že dohodu o volném obchodu získáme docela snadno. Nemáme ji. Musíme na tom pracovat.

Obáváte se brexitu bez dohody?
Myslím, že bychom chvíli měli obtíže, ale velice rychle bychom se z toho zotavili, pokud se to stane. Nemyslím, že nastane konec světa.

John Mills byl jednou z tváří kampaně pro odchod země z EU
Zdroj: ČT24

Proč Britové, i levicoví voliči, hlasovali pro brexit?
Jeden z hlavních důvodů, proč pro nás nebyla EU výhodná, byl fakt, že členství bylo nákladné, byly tam problémy s legislativou. Nevyhovovala nám nikdy ani společná zemědělská a rybářská politika. Byl tam problém s rozpočtem, protože jsme do něj přispívali příliš. Důvodů tam bylo mnohem víc.

Ale hlavním problémem, kvůli kterému lidé hlasovali pro brexit, bylo, jak se cítili. Mnoho lidí se cítilo podceněných, EU pro ně byla vzdálená. Chtěli znovu převzít kontrolu nad svými životy. Podle mě byl toto mnohem důležitější důvod.

Litujete, když vidíte současný stav, že jste vedl kampaň za brexit?
Nelituju toho. Přál bych si, aby proces vyjednávání byl hladší, líp zvládnutý a měli jsme dohodu, která by byla vyjednána v rozumném čase, radši než něco, co přichází na poslední chvíli.

Bude brexit triumf, jak si to mnozí představovali?
Nebude to něco jako triumf. Půjde o to získat to nejlepší řešení, vzhledem k tomu, v jaké jsme nyní pozici, která není uspokojivá.