Desítky lidí zahynuly v křivolakých uličkách centra Dháky. Vzplanul dům plný hořlavin

Při mohutném požáru v bangladéšské metropoli Dháce zemřelo nejméně 67 lidí, po dalších možných obětech se stále pátrá. Na pět desítek zraněných je v nemocnici, někteří ve vážném stavu. Informovaly o tom agentury Reuters a AFP s odvoláním na tamní úřady, podle nichž může počet obětí dále růst. Oheň zachvátil dům s hořlavými látkami v centru města, odkud se rychle rozšířil do okolních budov. Příčina požáru zatím není jasná, podle zdrojů AFP ho mohl způsobit výbuch plynu.

Požár vypukl ve středu okolo 23:00 tamního času (18:00 našeho času) v přízemí čtyřposchoďového domu. Ten se nachází v historické části města s domy postavenými těsně vedle sebe a uličkami tak úzkými, že jimi neprojedou ani autobusy MHD.

Sílu plamenů umocňovaly hořlavé látky, které byly v budově uskladněny. Plameny se pak rychle šířily. Ulice byly plné lidí a aut čekajících v dopravní zácpě. Některá auta vezla podle BBC plynové bomby, které explodovaly.

„Slyšel jsem hlasitou explozi. Otočil jsem se a viděl, že je celá ulice plná aut a rikš. Všude byly plameny,“ citovala AFP jednoho z obchodníků, jehož krámek byl poničen a on sám zraněn. Podle zpravodajského serveru BBC jsou mezi mrtvými kromě obyvatel zasažených domů také lidé, kteří se účastnili svatební oslavy, hosté jedné z restaurací i lidé, kteří právě procházeli či projížděli ulicí kolem.

S plameny bojovaly více než dvě stovky hasičů přes pět hodin. Hasiči se potýkali s nedostatkem vody a špatně přístupnou zástavbou. Zasažená čtvrť, založená před 400 lety, je v současné době sídlem chemických provozů a továren na výrobu parfémů, ačkoli úřady po smrtícím požáru v Dháce v roce 2010 zakázaly skladování chemikálií v obytných částech města.

Mohutný požár v křivolakých uličkách bangladéšské metropole: O život přišly desítky lidí (zdroj: ČT24)

Dháka má s plameny potíže

Kromě uskladněných chemických látek a plynových láhví představuje nebezpečí v centru Dháky i množství elektrických, telefonních a internetových drátů, které volně visí nad úzkými uličkami.

Požáry s desítkami obětí tak nejsou v 18milionové bangladéšské metropoli, patřící k nejhustěji osídleným městům světa, ničím výjimečným. Podle Světové banky žije 3,5 milionu obyvatel Dháky ve slumech. Bezpečnostní pravidla pro stavby a provoz budov se dodržují velmi ledabyle, podotýká BBC.

Patrně nejtragičtější za poslední desetiletí byl požár v textilním závodě na předměstí Dháky, kde v roce 2012 zemřelo přes 120 lidí. O dva roky dříve při požáru bytového komplexu v Dháce vyvolaném výbuchem elektrického transformátoru uhořelo 116 lidí.